CulturaNațional

Reperele zilei – 9 aprilie

Sfinții Mucenici Rafail, Irina și Nicolae din Insula Lesvos, Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei, Sfântul Cuvios Vadim, arhimandritul (calendar creștin-ortodox).

 

1654: Moare Matei Basarab (n. 1580). A fost domnul Țării Românești între 1632 și 1654. Domnia i-a fost marcată de confruntări cu Vasile Lupu, domnul Moldovei. Pe plan cultural, Matei Basarab a ctitorit și a refăcut o seamă de lăcașuri de cult. Sfârșitul domniei a fost caracterizat de o slăbire a autorității domnești în raport cu mercenarii seimeni, care avea să ducă la Răscoala seimenilor din timpul lui Constantin Șerban.

1803: Moare Samuel von Brukenthal (n. 1721). A fost un jurist sas, guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele. În 1779 a construit Palatul Brukenthal din Sibiu, în stilul barocului târziu, după model vienez. Spațiul fastuos al acestei reședințe, ce adăpostea seratele muzicale și literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de artă, cabinetul de stampe și biblioteca, a reprezentat un nucleu spiritual de excepție pentru Transilvania. Colecțiile de artă europeană ale baronului Samuel von Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris.

1850: La Teatrul Național din Iași are loc premiera comediei „Coana Chirița sau Două fete și–o neneacă”, de Vasile Alecsandri.

1867: Senatul Statelor Unite aprobă achiziția teritoriului Alaska de la Imperiul Rus pentru 7,2 milioane de dolari.

1894: Se naște Camil Petrescu (d. 1957), romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. A debutat în revista Facla (1914), cu articolul Femeile și fetele de azi, sub pseudonimul „Raul D”. Încă din anul 1920 participă la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă publică primele poezii. Furtunosul gazetar de stânga, N. D. Cocea, este modelul său spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

1941: Se naște Ingo Glass (d. 2022). A fost un sculptor și scriitor de limba germană, șvab originar din Banat, România. Este considerat un reprezentant al artei concrete și avangardist printre transavangardiști. Ultima sa lucrare figurativă a fost executată în 1966, când a terminat facultatea, mai precis lucrarea de diplomă. Ingo Glass a fost unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galați.

1970: A fost inaugurat Aeroportul Internațional București – Otopeni.

1974: Este inaugurat Stadionul Steaua.

Articole similare

Back to top button