Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a efectuat în data de 2 februarie un control la MENGUDOM MARKET SRL Brăila- RESTAURANT BULEVARD, situat în Bd. Independenței 124, Brăila. Acțiunea s-a realizat în cadrul unui control tematic la nivel național.
Comisarii au constatat mai multe abateri. În agregatele frigorifice și în depozitul de alimente au fost descoperite materii prime, semifabricate și produse finite, fără dată limită de consum, cu modificări organoleptice de culoare, miros, fără data deschiderii ambalajului din care să reiasă valabilitatea produsului, fără elemente de identificare şi caracterizare. Unele produse erau depozitate în caserole insuficient igienizate. Altele aveau data limită de consum / data durabilității minimale depășită. Mai mult, aparatele frigorifice erau neigienizate, prezentau urme de rugină și chedere deteriorate, care nu asigurau temperatura optimă de păstrare. Plitele de gătit prezentau depuneri grosiere de grăsime.
În unitatea verificată nu exista flux corespunzător pentru spațiul de igienizare și depozitare al veselei destinată consumatorilor. O parte din vesela folosită pentru servirea preparatelor culinare către consumatori era ciobită.
Angajații nu monitorizau parametrii de microclimat pentru materiile prime uscate și materiile prime refrigerate, nici schimbul de ulei în friteuze şi nici dezinfecția ouălor utilizate în procesul tehnologic de fabricare a produselor finite.
La pregătirea ciorbelor și a altor preparate culinare se utiliza carne porționată, fiartă și depozitată atât în stare congelată, cât și refrigerată, nerespectându-se astfel rețeta de fabricație și temperatura de păstrare. Operatorul economic modifica starea termică a produselor prin congelare. Decongelarea materiilor prime congelate nu se făcea în regim controlat, aceasta realizându-se la temperatura mediului ambiant, iar răcirea produselor finite se realiza necorespunzător, pe pardoseala culoarelor de circulaţie şi acces.
S-a constatat și absența informațiilor privind ingredientele cu potențial alergen și valorile nutriționale, la livrarea către consumatorul final.
Amenzi în valoare de 17.000 de lei
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC au aplicat trei amenzi contravenționale în valoare de 17.000 de lei și un avertisment.
Au fost oprite definitiv de la utilizare în fabricarea diferitelor sortimente de preparate culinare 182 kg materii prime nesigure, cu dată limită de consum depășită, cu stare termică schimbată, modificări organoleptice de culoare și miros, în valoare totală de 2.646 lei. Produsele nesigure pentru consum uman au fost distruse.
S-a dispus oprirea temporară a fabricației până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic. A fost oprită temporar și livrarea în sistem catering a diferitelor preparate culinare până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate și s-a propus încetarea practicii comerciale incorecte în relația cu consumatorii.