Dacă tocmai ai obținut permisul de conducere, atunci informațiile următoare sunt importante pentru tine. Conducătorii auto care au intrat recent în posesia permisului trebuie să știe că au anumite restricții atunci când circulă pe drumurile publice. Codul rutier conține reguli speciale pentru cei care nu au suficientă experiență la volan, în scopul evitării accidentelor de circulație.
Mai exact, șoferii începători, care au până la un an de experiență la volan, trebuie să respecte o serie de restricții atunci când conduc pe drumurile publice. Astfel, aceștia trebuie să circule cu un semn distinctiv pe autoturism pentru a semnaliza că nu au experiență în conducere. De asemenea, trebuie să respecte anumite limite de viteză și să conducă doar anumite tipuri de autovehicule.
Nu uitați de „lămâie”
Nu trebuie nici să „uite” că este necesar să afișeze un semn distinctiv pe vehicul, mai exact un disc de culoare galbenă cu diametrul de 10 centimetri, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 6 centimetri și diametrul punctului de 1 centimetru. Semnul trebuie amplasat pe parbriz, în partea din dreapta jos, și pe lunetă, în partea stângă jos. Cei care nu respectă această regulă vor plăti o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei, la o valoare a punctului-amendă de 165 de lei.
În schimb, la autovehiculele din categoriile AM (mopede), A1, A2 și A (motociclete), semnul se plasează în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare. La autovehiculele care sunt prevăzute cu lunetă, semnul se afișează pe parbriz, în partea din dreapta jos, și pe caroserie, în partea din spate stânga sus. În cazul vehiculelor cu remorcă, semnul trebuie amplasat pe parbrizul autovehiculului, în partea din dreapta jos, și pe caroseria remorcii, în partea din spate stânga sus.
Vitezele maxime cu care pot circula începătorii
Șoferii care dețin permis de conducere de mai puțin de un an trebuie să circule în afara localităților cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât cea permisă pe drumurile respective. Astfel, ei vor respecta limitele de viteză aplicabile pe tipurile de drumuri respective, reduse cu 20 km/h.
Codul rutier menționează și care sunt limitele maxime de viteză în funcție de tipul drumurilor din afara localităților: pe autostrăzi – 130 km/h (începătorii pot conduce cu 110 km/h); pe drumurile expres – 120 km/h (începătorii pot conduce cu 100 km/h); pe drumurile naționale europene – 100 km/h (începătorii pot conduce cu 80 km/h); pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h (începătorii pot conduce cu 70 km/h).
Mai mult, un șofer care deține permis de conducere de mai puțin de un an nu poate conduce vehicule care transportă mărfuri sau produse periculoase, care sunt destinate testării sau pentru a fi utilizate în probe. De asemenea, un șofer începător nu are dreptul să conducă vehicule destinate transportului public de persoane sau în regim de taxi.