După multe discuții legate de acest subiect, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost finalizată lista care conține substanțele pentru care se recomandă ca pacienții să nu conducă autovehicule sau să aibă o discuție cu medicul înainte de a urca la volan.
În perioada următoare, aceasta urmează să fie publicată, pentru ca toată lumea să cunoască aceste informații. Și, în pofida multor zvonuri conform cărora medicamentele pentru tratarea virozelor ușoare s-ar afla pe lista de interzise, ministrul a ținut să precizeze că „medicamentele pentru răceală, cu foarte puține excepții, nu influențează capacitatea de a conduce autovehicule”.
De asemenea, ministrul a mai adăugat că „lista este gata, poate fi pusă oricând; am vrut să fim siguri că nu greșim, lista este extensivă. Aș vrea să fac o precizare: lumea crede că este vorba despre substanțele care pot da teste fals-pozitive ș.a.m.d. Nu. Este vorba de o listă care este adusă la cunoștința publicului și este recomandat ca aceste substanțe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculului sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci când există indicație din partea medicului și o discuție despre dorința omului de a conduce autovehicule. Deci sunt substanțe care, luate într-o cantitate mică, nu influențează, ele sunt prezente pe listă”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, legat de acest subiect.
Tot ministrul Sănătății a mai menționat că mai mulți medici psihiatri și neurologi au colaborat și au alcătuit lista cu substanțe, iar toate produsele medicamentoase care conțin aceste substanțe au fost identificate de Agenția Națională a Medicamentului.