În urmă cu câteva zile, s-au încheiat activitățile metodice județene ale învățătorilor. Cu acest prilej, la Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Însurăței s-au reunit învățătorii care predau la clasele a III-a, grupa C. Tema întâlnirii a fost „Reconsiderarea raportului dintre abordarea disciplinară și abordarea integrată a învățării la disciplina limba și literatura română. Corelarea contextelor de educație formală cu experiențe și contexte de educație nonformală, familiare elevilor din învățământul primar, și promovarea unor atitudini și valori insuficient susținute de domenii monodisciplinare de studiu”.
Cu acest prilej, au fost prezentate și dezbătute următoarele subiecte:
- Competențe urmărite la disciplina limba și literatura română în clasa a III-a;
- Reconsiderarea raportului dintre abordarea disciplinară și abordarea integrată a învățării la limba și literatura română;
- Corelarea contextelor de educație formală cu experiențe și contexte de educație nonformală;
- Bune practici în proiectarea activităților la clasă.
Un moment aparte a fost desfășurat sub tema „Povești cu scriitoare și copii”, unde au colaborat două învățătoare care sunt și scriitoare: Angela Burtea (membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România) și Mioara Oprișan (membră a Ligii Scriitorilor Români). Acestea au prezentat proiectele lor de suflet: Cenaclul literar „Destine Junior” Brăila și revista „Prețul cuvintelor” (coordonator Angela Burtea), respectiv volumul „Suflet de român” (autor Mioara Oprișan).
Au mai fost prezentate activități de studiere și cunoaștere a patrimoniului local, precum monografia orașului Însurăței (autor Gheorghe Serafimescu), o suită de dansuri populare specifice zonei, interpretată de un grup de dansatori din ansamblul „Mușețeanca”, recitări de poezii din lirica Mioarei Oprișan și interpretări de cântece.
Prezentările materialelor au fost realizate de cadrele didactice:
- prof. Simona Seciu, Liceul de Arte „Hariclea Darclee” – responsabil de cerc și moderatorul activității;
- prof. Victoria Popescu, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Însurăței;
- prof. Elena Baltag, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Însurăței;
- prof. Villialina Vochița Stoica, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Însurăței.
De asemenea, participanții au primit un cuvânt de binecuvântare din partea părintelui Laurențiu Căprariu, preot paroh al Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Însurăței, care le-a împărtășit povești vechi ale locului.
Activitatea a fost coordonată de inspectorul pentru învățământ primar, prof. Ecaterina Bonciu, responsabilul de cerc, prof. Simona Seciu, și colectivul de conducere al Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Însurăței, format din prof. Ionelia Lungu și prof. Mariana Șerbănescu.