Economie

Salarizarea unică mai are de așteptat în țara noastră

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți, 18 martie, că legea salarizării unice poate intra în vigoare doar atunci când deficitul bugetar al României scade sub 5% din PIB. În acest context, discuțiile purtate cu Comisia Europeană au vizat posibilitatea de a separa această reformă de următoarea cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel încât să fie implementată doar când situația financiară a țării se stabilizează.

Boloș a precizat că legea poate fi adoptată anul viitor, în ultima cerere de plată din PNRR, însă aplicarea sa imediată ar afecta echilibrul economic. Potrivit datelor centralizate la nivel național, din cele 28,3 miliarde de euro alocate României prin PNRR, până în prezent au fost absorbite doar 9,2 miliarde de euro. Aceasta înseamnă că, într-un interval scurt, de doar un an și jumătate, țara noastră trebuie să atragă încă 20 de miliarde de euro, timp în care mai trebuie îndeplinite și unele obiective. Printre acestea se numără reforme cu impact semnificativ asupra bugetului și societății, după cum a subliniat ministrul Marcel Boloș în cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News.

Legea salarizării unice are câteva condiții esențiale pentru implementare, regăsite și în planul fiscal aprobat de România. Ministrul a subliniat că, în 2025, deficitul bugetar nu permite aplicarea noilor reglementări salariale. „Anul acesta nu putem discuta despre intrarea în vigoare a acestei legi și nici despre un impact bugetar consistent, exceptând cel legat de pensiile generale și speciale”, a explicat oficialul.

Impactul bugetar al legii salarizării este estimat la 35 de miliarde de lei, o sumă considerabilă care s-ar adăuga la cele 33 de miliarde de lei generate anual de reforma pensiilor. O astfel de creștere a cheltuielilor ar destabiliza finanțele publice, motiv pentru care s-a convenit cu Comisia Europeană ca această reformă să fie implementată într-o perioadă mai favorabilă din punct de vedere economic.

Ministrul a mai precizat că această decizie a fost discutată cu Comisia Europeană, astfel încât reforma salarizării să fie inclusă în ultima cerere de plată din PNRR, programată pentru iunie-iulie 2026. Adoptarea legii poate avea loc anul viitor, însă aplicarea sa imediată nu este recomandabilă, având în vedere presiunile financiare deja existente asupra bugetului.

Așadar, implementarea legii salarizării unice este condiționată de stabilitatea financiară a României. Deși adoptarea sa este posibilă în 2026, aplicarea efectivă va depinde de evoluția deficitului bugetar și de sustenabilitatea financiară a țării.

Articole similare

Back to top button