Salinate de Turda, un nou produs românesc înregistrat la nivel european

Astăzi, 3 noiembrie, a fost înregistrată oficial o nouă denumire în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), informează un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Este vorba despre produsul românesc „Salinate de Turda – IGP”.

Produsul se alătură astfel celorlate 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Scrumbie afumată de Dunăre (IGP), Telemea de Sibiu (IGP), Cârnați de Pleșcoi (IGP), Cașcaval de Săveni (IGP), Salata cu icre de știucă de Tulcea (IGP), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (IGP) și Pită de Pecica (IGP).

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

„Salinate de Turda -IGP” este un preparat de carne obținut prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de cinci-șapte zile, urmată apoi de afumare cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă. Produsul trece apoi printr-o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. Toate etapele specifice procesului de producție se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș din județul Cluj.

Metoda de conservare prin saramurarea și afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, este cunoscută și practicată în zonă din vremuri străvechi. Saramura naturală – „mărătura”- provine din fântânile cu apă sărată din zonă: Micești, Valea Florilor, Valea Sărată Turda. Ceea ce conferă identitate acestui produs este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate se păstrează frăgezimea și suculența cărnii.

În prezent, alte două produse românești se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, pentru dobândirea protecției IGP – Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată.

Foto:
MADR