În fiecare an, la 14 octombrie, românii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei și a celor suferinzi. Pelerinii din toată țara se îndreaptă către Iași, unde moaștele sfintei, aflate în Catedrala Mitropolitană, atrag zeci de mii de credincioși care vin să se roage pentru sănătate, pace și ajutor divin.
Sfânta Paraschiva, supranumită „Mica Parascheva”, este venerată nu doar în România, ci și în întreaga lume ortodoxă, datorită vieții sale exemplare de smerenie și credință. Originară din Epivat, pe țărmul Mării Marmara, ea și-a închinat întreaga viață rugăciunii și ajutorului celor nevoiași, renunțând la toate bunurile materiale pentru a-L sluji pe Dumnezeu.
Pelerinajul la Iași – tradiție și răbdare
Pelerinajul organizat în jurul acestei mari sărbători a devenit o tradiție de sute de ani, iar în 2024, credincioșii sunt așteptați din nou în număr mare la Iași, pentru a se închina la racla cu sfintele moaște. Cei mai mulți dintre pelerini vin încă de la începutul lunii octombrie, dispuși să aștepte ore întregi în fața catedralei, înfruntând, adesea, vremea rece și ploioasă. Răbdarea și speranța îi ajută să treacă peste aceste încercări, considerând că binecuvântarea Sfintei Cuvioase le va aduce mângâiere și împlinirea dorințelor.
Anul acesta, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat măsuri suplimentare de siguranță și organizare, având în vedere numărul mare de pelerini așteptați, dar și importanța asigurării unui cadru adecvat pentru toți cei care participă la evenimentele religioase. În plus, slujbele vor fi transmise live, atât la televizor, cât și online, pentru a permite celor care nu pot ajunge fizic la Iași să participe, într-un fel, la sărbătoare.
Mesajul arhierilor pentru credincioși
În fiecare an, sărbătoarea Cuvioasei Paraschiva este marcată și de cuvântările arhiereilor și ierarhilor prezenți la eveniment. Mesajul transmis în acest an de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a axat pe nevoia de solidaritate, iubire creștină și sprijin reciproc într-o lume marcată de provocări sociale și spirituale. El a subliniat că rugăciunea către Sfânta Paraschiva este un prilej de întărire în credință și de înnoire a legăturii cu Dumnezeu, dar și cu semenii noștri.
Învățăturile Sfintei Cuvioase Paraschiva
Viața Sfintei Cuvioase Paraschiva este un model de urmat pentru credincioși, în special prin exemplul de smerenie și milostenie pe care l-a lăsat. Renunțarea la averile lumești și trăirea unei vieți dedicate ajutorării celor în nevoie sunt valori fundamentale pe care Sfânta le-a transmis urmașilor săi. Biserica ne îndeamnă ca, în această zi de sărbătoare, să ne gândim la cei mai puțin norocoși și să ne implicăm activ în sprijinirea celor aflați în dificultate.
Sărbătoarea Cuvioasei Paraschiva este un moment de reflecție și de întărire spirituală pentru toți creștinii ortodocși. Anual, pelerinajul la Iași adună zeci de mii de suflete, care vin să ceară ajutor și să mulțumească sfintei ocrotitoare pentru minunile sale. În fața raclei cu sfintele moaște, credincioșii găsesc alinare, speranță și credința că rugăciunile lor vor fi ascultate.