Decontarea medicamentelor pacienților internați, doar în baza prescripției medicului curant



Una dintre problemele discutate în ședința Consiliului Județean (CJ) de marți, 26 septembrie, a fost lipsa medicamentelor din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila. Așa cum scriam atunci (https://monitorulbr.ro/medicamente-lipsa-la-spitalul-judetean-de-urgenta-braila/), consilierul Dănuț Lungu a atras atenția conducerii CJ asupra faptului că pacienții internați sunt puși în situația de a-și cumpăra medicamentele prescrise de medici. Consilierul județean Viorel Botea, totodată și președinte al Consiliului de administrație al Spitalului Județean, a promis atunci că va merge personal la unitatea medicală pentru a verifica situația reclamată de colegul său. (Declarațiile le găsiți pe canalul nostru de YouTube, Monitorul de Brăila: https://youtu.be/_YGAZIAbeTk).

Joi, 28 septembrie a.c., prof. Viorel Botea, consilier județean și președinte al Consiliului de administrație al unității spitalicești, a invitat reprezentanți ai mass-media la o discuție la care au participat și managerul instituției, dr. Mihaela Delia Râșnoveanu, și directorul medical, conf. dr. Voicu Dragoș, pentru clarificarea celor semnalate.  

Intervievat în legătură cu lipsa medicamentelor din spital, directorul medical dr. Dragoș Voicu a precizat că sunt medicamente care la un moment dat au lipsit în toată țara, situație întâlnită în pandemie, de exemplu. Cauzele au ținut de anumite măsuri administrative, economico-financiare și mai puțin de unitatea spitalicească în sine.

Procedura de decontare a medicamentelor este greoaie și doar în baza referatului întocmit de medicul curant.

În ceea ce privește decontarea medicamentelor prescrise de medici pacienților internați, „există o procedură care a fost prezentată și în cursul procesului de acreditare, și în Consiliul de administrație: medicamentele care sunt supuse decontării în cazul în care le cumpără pacientul sunt expuse pe site, deci le poate consulta oricine. Există situații  în care pacientul dorește un medicament care are aceeași substanță activă în compoziție, dar altă denumire farmacologică. Atunci, cu tot regretul, trebuie să și le cumpere fără să fie decontate de spital”, a explicat directorul medical. Dacă un pacient are nevoie de un medicament pe care spitalul nu îl are pe stoc la momentul respectiv, medicul curant prescrie rețeta pacientului, se face un referat care ajunge pe linie ierarhică la conducerea spitalului, pentru aprobare, pacientul își cumpără medicamentele prescrise, iar spitalul decontează suma, pe baza facturii de la farmacie. Decontările nu se fac imediat, ci la sfârșitul lunii. Este o procedură poate greoaie, dar este singura legală și aplicabilă economic în momentul de față. 

„Dacă este vorba despre o investigație paraclinică, este același lucru. Dacă nu ne merge, de exemplu, nici un RMN, și este neapărată nevoie, se poate face în altă parte, tot cu recomandare, și se decontează ulterior, tot conform procedurii respective” a declarat și managerul instituției, dr. Râșnoveanu Mihaela Delia. 

Toate referatele de decontare au fost onorate. Într-un an au fost însă sub 30 de solicitări. 

Managerul a mai precizat că nu au fost multe astfel de situații pe parcursul anului, poate sub 30, dar, atunci când a fost cazul, toate solicitările de decontare au fost onorate. Nu crede că lipsa de informare a pacienților ar putea fi cauza: „Tocmai de aceea am și pus la fiecare secție, la camera de gardă, pe ușă, un anunț prin care spunem că medicamentele se pot deconta conform procedurii. Este pus și pe site-ul spitalului anunțul, este pus și la internări” a subliniat dr. Delia Râșnoveanu. Numărul mic de solicitări poate fi explicat prin faptul că spitalul în general nu s-a confruntat cu lipsa medicamentelor.  Este posibil și ca unii pacienți să prefere să își cumpere medicamentele fără decontare, mai ales dacă prețul nu este unul ridicat.

Totodată, prof. Viorel Botea, consilier județean și președinte al Consiliului de administrație al Spitalului Județean de Urgență Brăila, a ținut să precizeze pentru Monitorul de Brăila: „În fiecare săptămână merg prin spital, uneori discret, să văd ce se întâmplă prin secții. Discut cu pacienții, cu oamenii care au probleme de sănătate și aflu multe. Mă duc apoi și discut cu managerul, respectiv managerul medical cum rezolvăm problemele apărute. Sunt oameni nemulțumiți care poate nu au fost tratați cum și-ar fi dorit, dar personalul medical își face treaba. I-am văzut în situații limită când au rezolvat totul admirabil. Fac toate acestea nu pentru ca sunt președintele CA. Vreau să ajut copiii, părinții și brăilenii în general ca să aibă parte de un act medical din ce în ce mai bun. Brăilenii m-au ales să muncesc pentru comunitate, nu să fac circ sau să jignesc. De aceea poate nu am ieșit în presă să vorbesc despre spital, despre ceea ce facem. Am preferat să îmi fac treaba managerială profesionist. Dar când se spun lucruri incorecte despre spital voi riposta, de fiecare dată. Pentru că noi, la spital, muncim pentru oameni, nu pentru avantaje personale”.

Declarațiile medicilor și explicațiile acestora privind procedura de decontare, le regăsiți pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Brăila: https://youtu.be/eqxQhvOetpM.

Din verificările efectuate și de noi, procedura la care se face referire este afișată la fiecare secție, la camera de gardă.