Seară de cultură și civilizație rusă, la Muzeul Brăilei „Carol I”



Luni, 29 ianuarie, începând cu ora 17.00, Muzeul Brăilei a găzduit spectacolul „Rusia -cultură și civilizație”, organizat de Colegiul Economic „Ion Ghica”, în parteneriat cu Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” din Brăila, Palatul Copiilor Brăila, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila și Școala Gimnazială „Lanurile”.

„Spațiul rus are adevărate comori de cultură și civilizație, pe nedrept uitate în ultima perioadă, pe criterii politice, după părerea mea. România găzduiește o importantă comunitate a rușilor lipoveni, la Brăila este Mitropolia Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi și am considerat de datoria noastră să prezentăm aceasta țară mare și bogată în cultură și civilizație în spectacolul din această seară”, a precizat prof. Nicolae Băcanu, coordonatorul și moderatorul evenimentului.

Seara a început cu o prezentare a reperelor istorice și geografice ale Rusiei, realizată de profesorii Leonard Gheorghe și Mara Pascu, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila. S-a amintit, cum era și firesc, de originile comunității lipovenești în România și la Brăila, datând din secolul al XVIII-lea. Numele de „lipovean” s-ar părea că provine din cuvântul rusesc „lipa”, însemnând „tei”, din această esență fiind fabricate numeroase obiecte gospodărești, inclusiv vâslele lotcilor.

Ritmuri rusești, la Brăila

A urmat un moment de poezie, texte selectate din opera lirică a Marinei Țvetaieva.

Elevii Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin”, în port tradițional lipovenesc, au prezentat un moment antrenant de cântec și poezie, sub coordonarea profesorilor Drăguța Stroe, Svetlana Stan și  Radu Ioniță-Adrian.

Palatul Copiilor a lansat o invitație la dans, pe ritmuri sprințare, maiestuoase sau duioase. Cei prezenți au putut urmări „Kalinka”, dans popular rusesc, marșul din „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski, dar și valsul bine-cunoscut „Anastasia”, toate în interpretarea micuților talentați coordonați de prof. Carmen Dragomir.

Liceul de Arte „Hariclea Darclée”și Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” au fost prezente în program cu fragmente muzicale din opera unor compozitori ruși. Sigur pe sine, David Vintilă a interpretat cu nerv, la pian,  „Tarantella” lui Serghei Prokofiev, sub coordonarea profesorului Costel Costandache. A fost urmat de Alexandra Pavel, cu „Toccatina” lui  Dimitri Kabalevsky, prof. coordonator Raluca Ciucă. Pianul a lăsat apoi locul viorii. Nirmala Petrescu Bujor și Surya Petrescu Bujor, sub îndrumarea prof. Ștefan Lupu, au prezentat „Mazurka” și „Hora”, din creația Natalijei Baklanova.

Seara s-a încheiat cu o melodie rusească îndrăgită, „Oci ciornie”, de această dată în interpretarea învățătorului Silviu-Daniel Ivan de la Școala Gimnazială „Lanurile”.