Economie

Seminar de informare organizat de CCIA: Tehnologii pentru obținerea biogazului prin metanogeneza deșeurilor

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila organizează joi, 16 noiembrie, ora 13:00, la Regal Events Ballroom – Sala mica, evenimentul de informare cu tema „Tehnologii pentru obținerea biogazului prin metanogeneza deșeurilor”. 

Sistemele de management integrat al deşeurilor își propun tratarea deșeurilor cu costuri minime și cu beneficii maxime pentru mediu. Biogazificarea poate fi o soluție în acest sens. 

Metanogeneza este un proces biochimic prin care substraturi organice complexe, cum ar fi resturile vegetale, culturile energetice, gunoiul animal, apele reziduale, nămolurile provenite din sistemul de canalizare sunt descompuse, în absenţa oxigenului, până la stadiul de biogaz, de către diverse tipuri de bacterii anaerobe.  

Biogazul este un gaz combustibil, compus, în principal, din metan şi dioxid de carbon, utilizat, de regulă, pentru producerea curentului electric şi a căldurii. Optimizat, biogazul poate fi introdus şi în reţeaua de gaze naturale sau poate fi folosit drept combustibil pentru autovehicule sau pentru producerea altor forme de energie. 

Sectorul zootehnic produce cantități enorme de deșeuri organice. Este vorba despre gunoiul de grajd, mustul de gunoi de grajd sau urina. Acestea sunt folosite, în general, ca îngrășăminte organice, pentru fertilizarea solului. Totuși, cantități mari din aceste reziduuri sunt încă aruncate la întâmplare, afectând multe terenuri agricole. O alternativă ar fi transformarea lor în bioenergie. În același scop, terenurile abandonate pot fi cultivate cu plante energetice: porumb, trifoi, trestie chinezească, sorg. 

România prezintă un potenţial foarte ridicat în ceea ce priveşte furnizarea materialelor utilizabile ca materie primă pentru producţia de biogaz. Acestea variază de la resturile vegetale obținute după recoltarea culturilor agricole sau rezidurile zootehnice de la fermele de profil până la deșeurile industriale obținute de la diferitele ramuri ale industriei alimentare. 

Pentru biogazificare este necesară o stație de biogaz. Resturile obținute în urma procesului de metanogeneză pot fi folosite ca fertilizanți sau chiar ca suplimente nutritive pentru animale. 

Foto:
Julia Koblitz/Unsplash

Articole similare

Back to top button