Seniorii de la Căminul de Bătrâni „Zambila” au primit cadouri de Crăciun de la copii

Proiectul social „Biblioamicii”, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, și-a adunat voluntarii astăzi în jurul seniorilor de la Căminul de Bătrâni „Zambila”. Au răspuns cu entuziasm propunerii de a fi alături de cei mai în vârstă elevii de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, clasa a VI-a A și clasa a VII-a A, alături de cadrele didactice: Ion Gabriela, Chițu Alina, Iancu Valentina, Ivan Viorel și Urse Lucian. Tinerii au sosit cu multe cadouri, felicitări și urări de bine, făcându-le seniorilor clipele mult mai plăcute și arătându-le că nu i-au uitat acum, în prag de sărbători.

Întâlnirile din cadrul proiectului „Biblioamici pentru Bunici”, alături de cei internați la căminele de bătrâni, au loc, de regulă, o dată pe lună și constau, de cele mai multe ori, în organizarea mai multor activități recreative (handmade, lectură, vizionări de filme, spectacole etc.), menite să le facă bunicilor viața mai frumoasă. Activitățile urmăresc stimularea capacităților cognitive și ocupaționale ale vârstnicilor, iar prin implicarea copiilor în proiect se dorește dezvoltarea unor relații apropiate și durabile între aceștia, găsindu-se diverse modalități prin care să se simtă utili unii celorlalți.

Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului social „Biblioamici pentru bunici” este Camelia Aurelia Cherciu, bibliotecar, care a menționat: „Viața e o aventură, o călătorie, cu scopul de a găsi răspunsuri la marile întrebări existențiale. Bătrânețea este diferită de celelalte etape ale vieții, deoarece încheie aventura. Omul matur, fie că a gustat sau nu din darurile vârstelor, se îndreaptă spre apusul vârstei a treia, vârstă care îi poate oferi eliberarea de obligații, mirajul liberei odihne etc. Bătrânețea este, în esență, un anotimp, care nu-i neapărat iarnă. E o toamnă liniștită, schimbătoare, interiorizată, poate ușor „atinsă” de brumă. Bătrânețea este „etapa de viață” cea mai completă, cea mai încărcată de semnificații, fiind poate singura etapă în care poți trăi activ, prin valorificarea experienței acumulate. A îmbătrâni frumos este o artă, un exercițiu de acceptare, de împăcare cu sine, cu trecutul. Bătrânețea te învață să cultivi plăceri precum pictura, muzica, te învață să-ți folosești îndemânarea și imaginația cu îndeletniciri artizanale, cu bucurii pe care timpul ți le oferă pentru a-ți continua menirea, conștient fiind de valoarea ta ca om”.

Pe lângă întâlnirile lunare, echipa proiectului „Biblioamici pentru bunici” organizează pentru bătrânii din centru programe speciale de Crăciun și de Paște, în care se implică și alte persoane fizice ce fac diverse donații.