Un nou subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist a intrat în vigoare de la 1 octombrie, în cadrul programului național de sănătate mintală, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Acesta va asigura finanțarea cheltuielilor necesare realizării serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist. Este vorba despre servicii de psihoterapie și consiliere psihologică clinică, servicii de consiliere și intervenţie psihopedagogică specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectrul autist, inclusiv elaborarea planurilor de intervenție personalizate.
„Este esențial ca toți pacienții să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale. Așa cum este sănătos să se întâmple. Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toți cei care au depus eforturi pentru ca viața pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern, în România”– a declarat președintele CNAS, dr. Andrei Baciu.
Se estimează că de program ar putea beneficia circa 13.471 de copii și 2.660 de adulți diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Numărul maxim de ședințe de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială – logopedie de care poate beneficia un bolnav eligibil variază de la 40 la 44 pe lună, în funcție de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă. Durata unei ședințe este de 50 de minute. Pentru fiecare ședință, CNAS va deconta suma de 135 de lei.