
Societatea Filarmonică Lyra – dublă aniversare și noi spectacole
Luna acesta se împlinesc 140 de ani de la înființarea la Brăila a Societății Filarmonice „Lyra”.
Tot anul acesta, comunitatea brăileană sărbătorește 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a clădirii cunoscută astăzi sub numele de Palatul Culturii „Lyra”.
Societatea Filarmonică „Lyra” a fost înființată la Brăila la 15 octombrie 1883, la inițiativa unui grup de oameni de afaceri brăileni, iubitori de cultură, printre care se afla și compozitorul George Cavadia. Încă din anul înființării, membrii fondatori au deschis o școală de muzică, au pus bazele unui cor mixt și ale unei orchestre simfonice, instituția fiind menită atât unor activități didactice, cât și unora culturale, artistice.
Palatul Culturii Brăilene „Lyra” – 100 de ani de la punerea pietrei de temelie
În anul 1923, compozitorul și cântărețul George Cavadia, președintele Societății „Lyra”, ia inițiativa construirii unui sediu propriu. Clădirea va fi ridicată pe un teren cu o suprafață de aproximativ 1.600 mp, donație a lui Dumitru Ionescu, primit gratuit de la primăria Brăilei – primar Radu Portocală. Lucrările vor începe în 1924, după proiectul arhitectului Florea Stănculescu și cu sprijinul financiar al unor donatori generoși, cea mai mare sumă fiind donată de George Cavadia.
În anii ’30 vor mai fi adăugate două spații laterale anexe clădirii, necesare construirii scărilor de acces la balcon. Pentru finalizarea lucrărilor la sala de concerte și pentru plata acusticienilor aduși din Italia, Societatea ,,Lyra” a închiriat holul şi sala de concerte unui antreprenor grec de cinematograf, Stavru Valerianos.
Pe scena Societății Filarmonice „Lyra” au cântat orchestre, artiști, ansambluri de opere și operete care au îmbogățit viața muzicală a Brăilei. Se pare că printre invitați s-ar fi numărat și marele compozitor George Enescu, sala de concerte fiind supranumită „Sala Dalles a Brăilei”, datorită acusticii sale perfecte.
După 1947, clădirea a fost naționalizată, fiind transformată în cinematograf, păstrându-se totuși numele de „Cinematograful Lira”.
Societatea Muzicală „Lyra” va fi reorganizată în 1974 de un grup de iubitori de muzică în frunte cu dirijorul dr. Nicu Teodorescu, devenit președinte al acesteia. În anii care au urmat, doctorul Nicu Teodorescu a reușit să formeze o orchestră simfonică, un cor mixt și chiar o orchestră de copii care au concertat în Brăila în sala Clubului Progresul sau în sala mică „George Cavadia” de la parterul Palatului „Lyra”.
Renașterea Palatului Culturii Brăilene „Lyra” realizată doar din fonduri private
După Revoluție, dr. Nicu Teodorescu a intentat proces de retrocedare Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film, reușind să dovedească abia în 2006 că Societatea Filarmonica „Lyra” nu și-a întrerupt activitatea până la momentul respectiv și obținând astfel retrocedarea imobilului. După această dată, dr. Nicu Teodorescu a făcut toate eforturile pentru a menține clădirea în stare de funcționare prin mijloace proprii.
În 2019, după decesul acestuia, misiunea a fost preluată de fiul său, Constantin Teodorescu. În vara anului 2020, s-a primit o somație de la primăria Brăilei pentru refacerea fațadei, în caz contrar urmând a se dispune majorarea impozitului pe clădire.
În acest context a fost inițiat proiectul „Descoperă Palatul Culturii Brăilene Lyra”, proiect al Asociației Brăilene pentru Educație Civică (ABEC). Cu sprijinul ABEC, s-a reușit renovarea clădirii doar din fonduri private, acesteia fiindu-i redate nu doar aspectul de odinioară, cât și funcționalitatea de sală de spectacole.
Palatul Culturii Brăilene „Lyra” redevine reper cultural al Brăilei
Inaugurarea Palatului Culturii Brăilene „Lyra” a avut loc în această toamnă. Instituția își reia rolul de reper cultural în peisajul brăilean, organizând noi spectacole pentru brăileni.
Astfel, la sala de spectacole „Nicu Teodorescu” a Palatului Culturii „Lyra” va fi pus în scenă duminică, 15 octombrie, un spectacol inedit de teatru experimental/avangardist. Singurul actor din distribuție va fi bine-cunoscutul Dan Helciug, pe care publicul va avea ocazia să îl vadă într-o ipostază mai puțin cunoscută.
Spectacolul va trece în revistă momente din istoria recentă a României, din anii ’80 până în prezent. Coloana sonoră, de factură rock-psihedelic, este creată și interpretată de brăileanul Liviu Dobrescu.
„Prin acest spectacol, publicul este invitat să iasă din capcana mediului online și îndemnat să interacționeze cu oameni reali, la reflecție și schimb în comun de trăiri autentice, într-un spațiu cald și prietenos, acela al elegantei săli de spectacole recent inaugurate”, după cum a declarat pentru Monitorul de Brăila actualul președinte al Societății Filarminice „Lyra”, dl. Constantin Teodorescu.
Noul aspect al Palatului „Lyra” este o dovadă a ceea ce se poate face prin implicare civică, voluntariat și dorința de a modela practic spațiul în care trăim cu toții, așa că vă așteptăm la spectacol!