„Solidaritatea Sanitară” reclamă scăderea calității învățământului în școlile postliceale



„Solidaritatea Sanitară”, una dintre federațiile sanitare reprezentative, este de părere că a scăzut foarte mult calitatea actului educațional în unitățile de învățământ postliceale și, de aceea, solicită intervenția urgentă a Guvernului pentru stoparea acestui fenomen.

Liderii de sindicat trag pe această cale un semnal de alarmă și sunt de părere că acest fapt nu duce la nimic bun, iar sistemul de sănătate și pacienții au de suferit din acest motiv.

„Dovezile privind scăderea dramatică a calității formării furnizate în unele școli postliceale sanitare pentru persoanele care vor să devină asistente medicale indică amploarea problemei. Având în vedere că această problemă constituie o amenințare la adresa profesiei de asistentă medicală, ne alăturăm organismului profesional al asistentelor medicale, în solicitarea publică a rezolvării adecvate a acestei probleme de către autorități, începând cu Ministerul Educației. Rezolvarea trebuie să vizeze atât condițiile de desfășurare a formării, acestea trebuind să conducă la formarea competențelor specifice standardului ocupațional, cât și condițiile de acces la această formare sau de absolvire a ei, care trebuie să includă obligația de absolvire a examenului de bacalaureat. În felul acesta s-ar rezolva și problema tehnică (cu impact asupra recunoașterii calificărilor) pe care o generează existența unor absolvenți de formare de nivel ISCED 4, care de fapt nu au finalizat formarea specifică ISCED 3. Dată fiind necesitatea modificării Ordinului ministrului Sănătății privind ocuparea și promovarea (OMS nr. 1470/2011), recunoscută și de Ministerul Sănătății, considerăm oportună analizarea posibilității de intervenție activă în filtrarea suplimentară a intrărilor în sistemul sanitar prin introducerea condiției de-a avea examenul de bacalaureat absolvit pentru asistentele medicale absolvente de postliceală care se prezintă la concursurile de angajare”, este mesajul transmis de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Din păcate, în opinia liderilor de sindicat, scăderea calității actului educațional are drept urmări accentuarea deficitului de asistente medicale sau chiar încărcarea suplimentară cu sarcini de lucru pentru asistentele medicale care deja își desfășoară activitatea în sistemul public de sănătate.