Ziua mondială a sănătății mintale, World Mental Health Day, în calendarul evenimentelor la data de 10 octombrie, aduce în atenție un subiect sensibil. Dacă privim recentul sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală observăm că mai mult de jumătate (54 %) dintre respondenții care s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală nu au primit ajutor din partea unui profesionist. Aproape jumătate dintre respondenți (46 %) s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psihosocială cum sunt depresia sau anxietatea. Nouă din zece persoane care au răspuns în sondaj (89 %) consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătății fizice. Dar mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de același nivel de îngrijire ca persoanele care suferă de o afecțiune fizică
Din rezultatele sondajului rezultă că evenimente recente cum au fost pandemia de COVID-19, cum sunt războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei, criza climatică, problemele economice, au efect asupra sănătății mintale în zona europeană. Dacă înainte de pandemia de COVID-19, una din șase persoane din UE suferea de varii probleme din categoria sănătății mintale, în prezent majoritatea respondenților (44%) au spus că evenimentele internaționale recente le-au influențat sănătatea mintală „într-o oarecare măsură” sau „în mare măsură” (18 %).
Europenii (60%) au răspuns în Eurobarometru că siguranța financiară și condițiile de viață sunt hotărâtoare pentru o bună sănătate mintală
De interes sunt și răspunsurile referitoare la felul cum înfluențează viața de zi cu zi sănătatea mintală. Majoritatea respondenților (60 %) au afirmat că cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală sunt condițiile de viață, urmate de securitatea financiară (53 %). În opinia a aproximativ o treime dintre europeni, contactul cu natura și spațiile verzi (35 %), obiceiurile legate de somn (35 %), activitatea fizică (34 %) și relațiile sociale (33 %) contribuie în mod esențial la o stare bună de sănătate mintală. Majoritatea cetățenilor, din toate țările UE, au fost de acord că utilizarea platformelor de comunicare socială poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor.
Rezultatele sunt considerate de echipa Comsiei Europene îndreptățite pentru continuarea eforturilor depuse în domeniul sănătății mintale la nivelul UE.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a găzduit în această zi o conferință la nivel înalt privind sănătatea mintală având la bază „Abordarea cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală”, document prezentat de Comisie Europeană în luna iunie. La eveniment au participat sute de reprezentanți ai instituțiilor UE, ai guvernelor naționale, ai organizațiilor europene și ai altor parteneri interesați de subiect. Binînțeles că vor urma propuneri pentru măsuri concrete privind îmbunătățirea domeniului sănătate mintală, ce vor fi în atenția guvernelor țărilor membre UE.