
Structura anului școlar viitor, în dezbatere publică
Ministerul Educaţiei a anunțat că a lansat în dezbatere publică structura anului şcolar pentru 2025–2026, care va avea 36 de săptămâni. Acesta ar urma să înceapă pe 8 septembrie 2025 și să se încheie pe 19 iunie 2026.
Evident, există și unele excepții:
- pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la 5 iunie 2026;
- pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni și se încheie la 12 iunie 2026;
- pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică și pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni și se încheie la 26 iunie 2026;
- pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.
De subliniat că fiecare unitate de învățământ va comunica beneficiarilor primari ai educației și părinților/reprezentanților legali ai acestora, până la 1 octombrie 2025, structura detaliată a anului școlar, cu includerea deciziilor pentru elementele flexibile ale acesteia.
Ca și până acum, în ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei – și în zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil, nu se organizează cursuri.
Programul naţional „Şcoala Altfel” și Programul „Săptămâna Verde” se desfăşoară în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare este la decizia unităţii de învăţământ. Cele două programe se derulează în intervale de cursuri diferite.
De menționat că, în ceea ce privește calendarul examenelor și evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale sau a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a, acestea se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei.