Sunt pregătite școlile din Brăila pentru un eventual cutremur?

În județul Brăila, în infrastructura învățământului preuniversitar se află trei corpuri de clădire care au fost încadrate, prin expertiză tehnică, în clasa de risc seismic I. Este vorba despre corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclée”, corpul C2 al Inspectoratului Școlar Județean Brăila și corpul C3 al Liceului Teoretic „Mihail Sebastian”, care face legătura între corpurile C2 și C4 ale instituției.

Peste 25 de milioane de lei pentru reconstrucția corpului B al Liceului de Arte „Hariclea Darclée”

În primul caz, corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclée”, experții au propus demolarea și reconstruirea. Obiectivul de investiții, propus pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, se află în prezent în stadiul de semnare a contractului de finanțare. Consiliul Local Municipal a aprobat joi, 11 aprilie 2014, actualizarea indicatorilor tehnico-economici și a analizei cost-beneficiu pentru acest obiectiv la o valoarea totală a investiției de 25.583.781,44 lei, din care 25.571.881,44 de lei de la bugetul de stat și 11.900 de lei de la bugetul local. Câștigătoarea contractului a fost firma SC GRS Project Global din Iași, singura care s-a prezentat la cele trei licitații organizate de administrația locală.

Monitorul de Brăila a mai scris despre acest subiect aici și aici.

În ceea ce privește corpul C2 al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, s-a propus consolidarea și reabilitarea. Obiectivul se află în prezent în stadiul de obținere a autorizației de construire.

Pentru Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, soluția experților a fost demolarea corpului C3 și reabilitarea, consolidarea și modernizarea corpului C2. Deocamdată, în acest caz abia a fost finalizată expertiza tehnică.

Clădirile încadrate în clasa de risc seismic Rs I sunt susceptibile de prăbușire, totală sau parțială, la un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. În general, aici se încadrează clădirile construite înainte de 1977.

Sprijin prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”

Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase” a fost aprobat prin OUG nr. 7/2023 și se derulează în perioada 2023-2025. Scopul acestuia este proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat supuse riscului seismic, pentru creșterea nivelului de siguranță, dar și pentru optimizarea eficienței energetice a acestora. Pentru a putea beneficia de finanțare în cadrul acestui program, unitățile administrativ-teritoriale trebuie să comunice Ministerului Educației în termen de cinci zile de la data finalizării expertizei tehnice lista clădirilor expertizate și încadrarea acestora în clasa de risc seismic.

Prin Ordinul Prefectului Județului Brăila din 11 august 2023, a fost înființată o comisie, constituită din cinci membri, care a avut ca sarcină verificarea stadiului de pregătire a unităților de învățământ pentru începutul anului școlar 2023-2024, așadar și verificarea stării tehnice a clădirilor.  Din comisie au făcut parte reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului Școlar Județean.

În fiecare unitate de învățământ se desfășoară exerciții de simulare privind modul de comportare în caz de cutremur, conform unei planificări anuale avizate de ISU „Dunărea”. Mai mult, directorii unităților de învățământ și cadrele desemnate să asigure pregătirea în domeniul situațiilor de urgență sunt instruiți de specialiști ai ISU „Dunărea” Brăila.

La nivel național, sunt organizate și două concursuri adresate elevilor de gimnaziu și liceu, prin care aceștia sunt instruiți cum să acționeze în cazul unei situații de urgență. Unul dintre acestea, „Cu viața mea apăr viața” , este cu tematică de protecție civilă, iar celălalt, „Prietenii Pompierilor”, se referă la prevenirea și stingerea incediilor.

 

Foto:
Carl Campbell/Unsplash