Sute de mii de oameni în pelerinaj de Rusaliile catolice la Şumuleu Ciuc

Sâmbătă, sute de mii de oameni participă la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, un eveniment major ce atrage anual numeroși pelerini din diverse confesiuni. Printre participanți se află și secretarul de stat ungar János Potápi, marcând astfel importanța internațională a pelerinajului. Acest eveniment are o semnificație spirituală profundă și o tradiție de aproape patru secole și jumătate, aducând laolaltă credincioși care vin să își exprime credința și recunoștința.

Sâmbătă dimineață, Sfânta Liturghie a avut loc în biserica de la Şumuleu Ciuc. La ora 10:00 s-a rostit rozariul la Altarul situat în aer liber. La ora 10:30, credincioșii au pornit în alai din fața bisericii spre șaua dintre Dealul Şumuleu Mare și Dealul Şumuleu Mic. După slujba de pelerinaj desfășurată în aer liber, programul de Rusalii continuă la ora 17:00, când se oficiază o Sfântă Liturghie pentru ceangăi în Biserica Parohială Sfinții Petru și Pavel, apoi se oficiază o Sfântă Liturghie de veghe de Rusalii în biserică, urmată, peste noapte, de o veghe.

Aceste evenimente fac parte din tradiția de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, care atrage anual numeroși pelerini.

Duminica de Rusalii, pe 19 mai, la biserica din Şumuleu Ciuc vor fi celebrate patru Sfinte Liturghii la orele 7:00, 8:00, 10:30 și 18:00. Luni vor avea loc trei liturghii, la orele 8:00, 10:30 și 18:00, conform programului anunțat.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală și de Est, având o tradiție de aproape patru secole și jumătate. În centrul acestui pelerinaj se află statuia Fecioarei Maria, sculptată din lemn de tei între anii 1510 și 1515, cunoscută ca fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, credincioșii catolici au ieșit victorioși din lupta împotriva armatelor principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care încerca să impună religia unitariană. În semn de recunoștință, au făcut un legământ să revină în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor. De-a lungul timpului, tot mai mulți pelerini, inclusiv reformați, unitarieni și ortodocși, s-au alăturat acestui pelerinaj. Biserica a devenit neîncăpătoare, astfel încât liturghiile s-au mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc a vizitat Şumuleu Ciuc, subliniind că pelerinajul anual face parte din moștenirea Transilvaniei și că respectă tradițiile românești și ungurești. Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Trandafirul de aur, pe care l-a așezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Foto: