
Tache, Ianke și Cadâr, premieră în acest weekend la Teatrul Maria Filotti
Teatrul „Maria Filotti” din Brăila va prezenta publicului în acest weekend, în premieră, spectacolul „Tache, Ianke și Cadâr”, comedie în trei acte scrisă de Victor Ion Popa.
Spectacolul aduce pe scenă povestea a trei negustori vecini, de etnii și religii diferite, un român, un evreu și un turc. Vechea lor prietenie depășește diferențele etnice sau religioase, dar la un moment dat se vede în impas: fiica lui Ianke și băiatul lui Tache, întorși de la studii, vor să se căsătorească. Așadar o poveste despre acceptare, toleranță, iubire, pe scena cosmopolită a Brăilei. Teme la fel de actuale și astăzi și care nasc întrebări.
Regia spectacolului este asigurată de însuși managerul teatrului, Radu Nichifor. Din distribuție fac parte actorii Zane Jarcu, în rolul românului Tache, Valentin Terente în rolul evreului Ianke și Marcel Turcoianu în rolul turcului Cadâr. Teodora Antal îi va da viață pe scenă Anei, iar Adelin Ilie lui Ionel. Elena Andron va apărea în rolul Saftei, iar Dan Moldoveanu îl va întruchipa pe Ițic.
Scenografia spectacolului este semnată de Daniel Divrician.
Victor Ion Popa, prezență remarcabilă în teatrul românesc interbelic
Victor Ion Popa (n. 29 iulie 1895, Bârlad, Tutova, România – d. 30 martie 1946, București, România) a fost un scriitor, om de teatru și unul dintre colaboratorii constanți ai postului național de radio, unde a ținut conferințe dedicate literaturii și teatrului, vreme de aproape 15 ani. Textele sale dramatice sunt inspirate din lumea burgheză, sătească sau din viața liniștită a târgului patriarhal. Autorul combate defectele omenești cum ar fi arivismul sau prostia, dar nu violent, ci cu o oarecare indulgență paternă, textele sale tinzând către un final fericit.
Comedia „Tache, Ianke și Cadâr” a avut prima reprezentație în 1932, pe scena Teatrului „Maria Ventura”. Dramaturgul George Mihail Zamfirescu îl califica atunci pe Victor Ion Popa drept „un scriitor de gust și temperament iremediabil semănătorist”. În perioada următoare, textul s-a bucurat însă de un mare succes, devenind una dintre cele mai cunoscute și jucate piese de teatru românești, alături de „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu și „Gaițele” de Alexandru Kirițescu.
Spectacolul va avea primele reprezentații la Brăila în acest weekend, pe 24 și 25 februarie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti”. Următoarele spectacole sunt programate pentru duminică, 3 martie, și vineri, 15 martie. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția de Bilete a teatrului sau de aici.