
Ediția a 51-a a Târgului de Turism al României (TTR) și-a deschis porțile ieri, 20 februarie, la Centrul Expozițional Romexpo, reunind expozanți din țară și din străinătate, într-un eveniment ce promite să fie un punct de referință pentru industria turismului. Târgul, care se va desfășura până pe 24 februarie, reprezintă o platformă esențială pentru promovarea destinațiilor turistice, facilitarea parteneriatelor și dezvoltarea afacerilor din acest domeniu.
La deschiderea oficială a evenimentului a participat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, care a subliniat creșterea semnificativă a târgului față de edițiile anterioare. „Este de apreciat faptul că această ediție a Târgului de Turism al României a înregistrat o creștere substanțială față de anul trecut. Standurile expozanților ocupă 12.000 de metri pătrați, faţă de numai 8.582 de metri pătrați la precedenta ediție. Totodată, avem un grad semnificativ de internaționalizare, de 53%, sunt 190 de expozanți, dintre care 100 sunt străini. Îmi doresc să întoarcem aceste cifre, astfel încât să fie prezente mai multe companii românești. Avem neapărată nevoie de un spot de promovare al României care să ruleze la posturile TV din străinătate, așa cum se întâmplă în momentul de față cu cele din Turcia sau Bulgaria, care, practic, au invadat televiziunile românești, a declarat Mihai Daraban.
Participare internațională și diversitate în oferte
În acest an, la eveniment participă 13 țări, printre care Grecia, Maroc, Bulgaria și Republica Moldova, fiecare venind cu oferte turistice și propuneri de colaborare pentru piața românească. Prezența consistentă a expozanților străini demonstrează interesul tot mai mare pentru piața turistică din România și posibilitățile de dezvoltare pe termen lung ale acestui sector.
Târgul de Turism al României pune accent și pe interacțiunea Business2Business (B2B), oferind o platformă eficientă pentru operatorii din domeniu, care au ocazia să stabilească noi relații de afaceri, să descopere tendințele din turism și să încheie contracte profitabile.
Simplificarea relației dintre operatorii turistici și stat
Prezent la Târgul de Turism al României, ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului, dl. Bogdan-Gruia Ivan, a accentuat importanța eliminării birocrației pentru dezvoltarea turismului. „Simplificarea în relația statului cu operatorii din turism este esențială. Vom folosi expertiza digitalizării pentru a eficientiza procesele, iar aplicația pe care o pregătim va ajuta operatorii turistici să gestioneze mai ușor activitățile lor”, a precizat ministrul.
Acesta a mai subliniat că orice decizie referitoare la turism va fi luată prin consultare cu sectorul privat și că în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există peste 10 milioane de euro pentru promovarea turistică a României. „Vrem să dăm posibilitatea fiecărui județ să își creeze propriul brand, care să fie integrat în proiectul turistic național”, a mai spus ministrul.
Participarea județelor la Târgul de Turism
Prezența consiliilor județene și a primăriilor din România la această ediție a Târgului de Turism a fost extrem de importantă, demonstrând implicarea autorităților locale în promovarea destinațiilor turistice proprii.
Am regăsit la Târgul de Turism Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Harghita, Consiliul Județean Mureș, iar dintre vecinii noștri Consiliul Județean Tulcea și Consiliul Județean Buzău. Regretabil, însă, din partea județului Brăila, nu am regăsit nici Consiliul Județean Brăila, nici Primăria Municipiului Brăila. Singura reprezentare a județului nostru a fost asigurată de Asociația „Produs în Brăila”, care a reușit prin forțe proprii și în parteneriat cu alți câțiva operatori economici locali să promoveze județul într-un mod admirabil și să ne salveze onoarea. Dar despre acest lucru vom scrie într-un material viitor.
Târgul rămâne deschis până duminică
Târgul de Turism al României 2024 rămâne deschis la Romexpo până duminică, 24 februarie, ora 16:00. Vizitatorii au ocazia să își rezerve vacanțele la prețuri reduse, unele agenții oferind discount-uri de până la 65%. Costul biletului de intrare este de doar 20 de lei, un preț accesibil pentru cei care vor să descopere cele mai bune oferte turistice ale anului. În plus, evenimentul oferă oportunitatea de a participa la diverse conferințe și seminarii dedicate tendințelor și strategiilor din turismul modern.
Ediția din acest an se anunță un succes, confirmând încă o dată importanța acestui târg ca principal punct de întâlnire al profesioniștilor din turism și ca un catalizator al dezvoltării economice a acestui sector în România