Terapia durerii, un nou drept pentru asigurații în sistemul de sănătate de stat

Brăilenii asigurați în sistemul de sănătate public vor avea dreptul la mai multe servicii medicale care presupun diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea celor cu dureri acute sau cronice.

Mai exact, un act normativ adoptat în Parlament introduce un nou drept pentru pacienții asigurați în sistemul de sănătate de stat. Este vorba despre serviciile medicale incluse pentru terapia durerii, care presupun o serie de activități medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare în cazul celor cu dureri acute sau cronice.

Obiectivul avut în vedere prin acest act adoptat în Parlament se referă la îmbunătățirea calității vieții pacienților suferinzi prin controlul sau înlăturarea durerii.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, „durerea alterează calitatea vieții, îl trimite pe om la medic și trebuie să facă obiectul tratamentului. În acest scop, este necesară aplicarea bunei practici internaționale cu privire la terapia durerii în legislația românească”. Terapia durerii presupune aplicarea mai multor metode și tehnici prin care se dorește ameliorarea sau eliminarea disconfortului resimțit, ceea ce înseamnă că pacienții pot funcționa mai bine, iar viața lor va fi mult îmbunătățită.

„Asigurații au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor acesteia, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii. În cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat și interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naționale de practică medicală, protocoalelor operaționale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”, se prevede în proiectul de reglementare.

Prin lege, serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca fiind „ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.

Foto:
Pexels/Pixabay