Sâmbătă, 11 noiembrie, în intervalul orar 10.00-18.00, doritorii își vor putea testa glicemia gratuit la Brăila Mall. Cei care vor avea o glicemie peste limita considerată normală vor beneficia de un voucher de 50 % reducere la testul de hemoglobină glicozilată, la Synevo.
Evenimentul este organizat de Secția de Diabetologie a Spitalului Clinic de Urgență Brăila, reprezentată de medicii Cristiana Voineag și Bianca Postolache, împreună cu Asociația Profesională a Medicilor de Familie din Brăila. Acțiunea este menită să informeze populația cu privire la riscurile implicate de diabetul zaharat de tip 2, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, ce are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie.
Diabetul zaharat de tip 2 este una dintre cele mai mari probleme de sănătate a zilelor noastre și cel mai frecvent tip de diabet, reprezentând 90% dintre toate cazurile de diabet. Boala apare atunci când nivelul glucozei din sânge este prea mare. Deși nu este exclus la nicio vârstă, diabetul de tip 2 apare în special după vârsta de 45 de ani, fiind frecvent asociat cu obezitatea. Boala poate rămâne nedepistată pentru mulți ani după debut, pacientul fiind diagnosticat frecvent când apare o complicație sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge. Simptomele apar, în general, în stadiul avansat, și includ sete excesivă, urinare frecventă, senzație exagerată de foame, slăbire inexplicabilă, oboseală marcată, vedere încețoșată, amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor sau mâinilor, răni care nu se vindecă. Diabetul zaharat de tip 2 este o cauză principală de boli cardiovasculare, orbire, insuficiență renală și amputație a membrelor inferioare.
Evoluția diabetului de tip 2 poate fi încetinită sau boala poate fi chiar prevenită urmând un plan de alimentație cu un număr redus de calorii și fiind activ fizic. Se recomandă alimente bogate în fibre, cu conținut scăzut de grăsimi și cantități reduse de produse de origine animală, carbohidrați rafinați și dulciuri. Uneori, sunt necesare medicamente sau administrarea de insulină.
În România, unul din nouă români are diabet zaharat, iar unul din trei români suferă de prediabet, fiind cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
În lume, unul din zece adulți suferă de diabet zaharat, iar unul din doi bonavi nu este diagnosticat. La fiecare cinci secunde, un pacient moare din cauza diabetului.