Festivalul Național de folk „Chira Chiralina”, ediția a XVI-a, desfășurat în zilele de 18 și 19 noiembrie 2023, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, i-a reunit pe brăilenii iubitori ai genului în sala de spectacole a Casei Tineretului.
Nu i-a speriat vremea rea din prima seară, iar în cea de-a doua părea că nu mai e loc să arunci un ac, cum se spune. În plus, așa cum a remarcat cantautorul Ducu Bertzi, președintele juriului, au urmărit cu atenție fiecare concurent și s-au bucurat de prestațiile scenice reușite.
Tot datorită felului în care a reacționat publicul, Ducu Bertzi a inventat – atunci, pe loc (pentru că nu era prevăzut în regulament) un premiu de popularitate pe care a anunțat că îl va suporta asociația interculturală care îi poartă numele. Celelalte premii s-au oferit din bugetul organizatorului principal, CJCPCT Brăila, respectiv din bugetul județului Brăila.
Premianții festivalului „Chira Chiralina” 2023
Marele Premiu și Trofeul „Chira Chiralina” (realizat de artista plastică prof. Veronica Olteanu) a plecat la Iași cu tinerii Gabriel Teodor Dîrțu (vioară și voce) și Tudor Răzvan Poiană (chitară și voce), în concurs un duo sub numele „Summer Nights” (foto 1); premiul este în valoare de 4.000 de lei.
Premiul I în valoare de 2.500 de lei – Jacqueline Alessia Crăciun (foto 2) din Craiova;
Premiul II în valoare de 2.000 de lei – grupul „Ecou” (foto 3) din Bârlad, alcătuit din elevii Elena Secrieru, Daria Maria Niniță, Călin Nicolae, Călin Petru, David Ionuț Violeț, Luca Bogdan Mastacan, Iustin Nechita; profesor coordonator al grupului, Constantin Corneliu Pleșa.
Premiul III în valoare de 1.500 de lei – Luke Gehl & Alexandru Matei (foto 4) din București;
Premiul pentru cea mai bună creație în valoare de 1.000 de lei – Teodora Beleaua (vioară & voce) și Daria Boghean (chitară & voce) sau grupul „Zori” (foto 5), tinere din Piatra-Neamț și Brașov. Au participat și la ediția de anul trecut, când au câștigat premiul III.
Premiul pentru virtuozitate instrumentală în valoare de 1.000 de lei – Alexandru Petru Vasile (foto 6) din Brăila;
Premiul de popularitate oferit de Asociația Interculturală „Ducu Bertzi”, în valoare de 1.000 de lei – Luca Bogdan Mastacan (foto 7) din Bârlad;
Juriul competiției: Ducu Bertzi, președinte, prof. Veronica Dobrin – fost director la Teatrul „Maria Filotti”, lt. Raul Ionuț Badale – conducătorul și dirijorului Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila, dar și dirijor la corala „Camerata” a CJCPCT, interpreta de muzică Irina Popa de la Teatrul de Operetă „Nae Leonard” din Galați, compozitorul Cornel Cristei.
Organizatorii festivalului au fost Consiliul Județean Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Primăria Brăila.
În prima seară, după prestația concurenților, au susținut recitaluri trupa „Țapinarii”, Nicu Alifantis împreună cu Fragile Band.
Duminică, după Gala laureaților, a susținut un microrecital Ivan Ana Maria, câștigătoarea Marelui Premiu „Chira Chiralina”, ediția 2022. De asemenea, au susținut recitaluri Ducu Bertzi, Florin Chilian și trupa „Provincialii”.
Cantautorii Nicu Alifantis și Ducu Bertzi au primit felicitări, flori și câte un tort, ambii pentru cele cinci decenii de prezență scenică. A prezentat Iuliana Marciuc. Evenimentele au fost transmise live pe pagina Facebook a Centrului de Creație Brăila.
Chiar dacă nu au luat premii, și ceilalți concurenți au fost la înălțime – sunt tineri și, bineînțeles, au vreme să se perfecționeze. De aceea, îi menționăm aici, în speranța că vom auzi vești bune despre ei: trupa „Omnis” din Bușteni – Brașov/ Moinești, Marius Barbu – Bușteni, Oana Andreea Bobotan – Brăila, Violeț David-Ionuț și Elena Secrieru – Bârlad (ei sunt componenți din „Ecou”), grupul „Symphonic Tremble” – Brăila, Ecaterina Oprea – Galați.
Expoziții de caricatură, atelier de ceramică și o lansare de carte au fost alte evenimente care au completat festivalul
În holul Casei Tineretului au fost expoziții de caricatură cu lucrări realizate de artiștii graficieni Marian Avramescu și Leonte Năstase – cu lucrări sub genericul „Personalități brăilene”. Ambii au făcut doritorilor portrete „la minut” în stilul care le-a adus notorietatea. Marian Avramescu a prezentat, în expoziția cu titlul „Politikum”, câteva portrete caricaturizate ale unor cunoscuți oameni politici.
De asemenea, în hol au fost invitați de CJCPCT Brăila, având standuri de prezentare, meșterii populari Geanina Matei de la Gemenele – cu cămăși populare tradiționale, Tatiana Mincă – cu bijuterii și Gabriela Corbu – cu obiecte croșetate. Atelierul de ceramică al CJCPCT Brăila a fost prezent prin obiecte de lut realizate de prof. Nicoleta Olteanu, artist membru UAP Filiala Brăila.
Alte evenimente conexe în festival au fost lansarea cărții „Aripi și cer” de Elisabeta Furtună, premierea concursului de literatură umoristică organizat de CJCPCT Brăila.
Stațiunea de Cercetare, Dezvoltare Viticolă și Vinificație Bujoru, dar și firma APAN au fost parteneri ai festivalului.