Un pas spre reintegrarea socială a celor din spatele gratiilor

Reintegrarea persoanelor care au ispășit pedepse privative de libertate reprezintă o problematică majoră pentru sistemul penitenciar românesc, în special din cauza unei mentalități inflexibile din partea comunității.

Nu sunt deloc puține situațiile când personalul specializat din sistem se confruntă cu dificultăți de percepție, rezistențe și bariere sociale atunci când vine vorba de reinserția socială a foștilor deținuți. De aceea, este necesară crearea unor experiențe de normalitate sau eforturi în vederea simulării unor situații de viață cât mai apropiate de cele din libertate, cu scopul creșterii motivației pentru reintegrarea în societate și promovarea examenului maturității sociale ca „bun venit, din nou acasă!”. Acesta este mesajul pe care l-au avut de transmis lucrătorii de la Centrul de Detenție Tichilești, care încearcă permanent să contribuie la o bună reintegrare în rândul societății a celor care au greșit, dar au plătit pentru asta, cu o perioadă petrecută în spatele gratiilor.

În acest scop, zilele trecute, sectorul Reintegrare Socială a continuat demersurile pentru proiectul „Good Lives”, ce vizează tocmai apropierea de viața normală, din afara gratiilor. Activitatea a reunit un grup de 7 tineri de la Centrul de Detenție Tichilești cu 31 de aparținători. Locația pentru această reuniune a fost Terasa Relamara – Restaurant Redis din stațiunea Lacu Sărat, Brăila. Din partea serviciului de educație, s-au ocupat de desfășurarea în condiții cât mai bune a acestei activități apropiate de sufletele participanților ofițerul Valentin Popovici și agentul educator Robert Bănică. Li s-au alăturat, așa cum era firesc, mai mulți agenți din cadrul serviciului Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar.

„Activitatea a fost profund încărcată de emoții exprimate atât de tinerii condamnați, cât și de familiile acestora, care au depus toate eforturile pentru a răspunde afirmativ acestei provocări. Prin desfășurarea activității, de la mic la mare, copleșiți de emoții, au avut prilejul unui dialog liber și ocazia de a petrece clipe minunate împreună, momente apreciate ca fiind binevenite și de neegalat. Întâlnirea a fost foarte apreciată, cei prezenți simțindu-se relaxați, dezinvolți, liberi și în compania celor dragi sufletului lor. Activitatea s-a conturat în jurul conceptului de Good Lives: creșterea motivației pentru schimbare și a încrederii în propriile capacități de reabilitare”, au precizat reprezentanții Centrului de Detenție Tichilești.