„Vacanța de artă” este proiectul de suflet cu care anul acesta Muzeul Brăilei îl aduce copiilor și, prin activitățile pe care le cuprinde, creează momente speciale. De data aceasta a venit rândul istoriei să fie cea în centrul atenției și, cu acest prilej, mai mulți copii de diferite vârste din cadrul Fundației „Surorile Clarise”, însoțiți de doamna educatoare Petronela Merlan și domnul profesor Angi Stoian, au participat la un atelier creativ organizat de Elena Albu, educator muzeal.
”Dintr-un text scris de Dumitru Almaș în „Povestiri istorice”, ilustrat de artistul Valentin Tănase, a cărui expoziție personală, „Legendele românilor”, poate fi vizitată la Muzeul Brăilei „Carol I” până în luna august, cei prezenți au aflat detalii despre Victoria de la Călugăreni a lui Mihai Vodă și despre cum și-a câștigat numele de Viteaz. Inspirați de extraordinara pictură reprezentând pe Mihai Viteazul călare pe cal, aflată pe simezele muzeului, copiii au dat o altă dimensiune momentului istoric amintit în lectură, modelând în lut, asemenea unei statui ecvestre.
Copiii au învățat cuvinte noi, au descifrat câteva simboluri și au descoperit secretele modelajului cînd folosim armătura, însă marea distracție a fost să observăm cum formele prind diferite sensuri, cu fiecare bucată de lut adăugată”, a precizat, pe această cale, Elena Albu, educator muzeal în cadrul Muzeului Brăilei.