Ministerul Sănătății atrăgea atenția la sfârșitul săptămânii trecute că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă în țara noastră în prezent, numărul cazurilor înregistrate fiind cu 25 % mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Sezonul virozelor respiratorii începe în octombrie și poate dura până în martie, chiar aprilie, în categoria persoanelor supuse unui risc crescut de îmbolnăvire aflându-se elevii și cadrele didactice. Odată cu revenirea elevilor la cursuri, riscul îmbolnăvirii cu gripă sau alte viroze respiratorii crește.
Ministerul Sănătății a formulat într-un comunicat o serie de recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor cu gripă și alte viroze respiratorii, la revenirea în colectivitate.
Respectarea regulilor de igienă este esențială pentru limitarea îmbolnăvirilor
- Spălați-vă frecvent mâinile și/sau dezinfectați-le înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut și ori de câte ori e necesar!
- Tușiți sau strănutați în șervețel de unică folosință sau în plica cotului! Aruncați șervețelul la gunoi imediat după folosire și spălați/dezinfectați mâinile după tuse/strănut.
- Aerisiți frecvent sălile de clasă, cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs!
- Curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor!
- Evitați schimburile de obiecte personale!
Se vor asigura materiale pentru igiena mâinilor, precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.
Părinții sunt sfătuiți să nu trimită la școală copilul atunci când prezintă simptome de viroză respiratorie. Regula se aplică și personalului didactic și nedidactic, care va evita intrarea în colectivitate. Cadrele didactice vor face zilnic, la prima oră de curs, o inspecție vizuală a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă. În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.
Ca măsură preventivă, se recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ.
Personalul sanitar din școli sau cadrele didactice vor derula acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii. Vor fi afișate în clase/locuri vizibile materiale informative privind modalitățile de prevenire a acestora.