ActualitateLocalNaționalSanatateSocial

Vaccinarea antigripală – campanie de informare 

Toamna își face deja simțită prezența, iar odată cu ea se apropie sezonul gripelor și al răcelilor.  

Ministerul Sănătății desfășoară în luna septembrie a acestui an activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei ,,Luna Națională de Informare despre Boli Transmisibile – Gripa și vaccinarea antigripală; SARS-CoV-2 și vaccinarea împotriva COVID-19”, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Direcțiile de Sănătate Publică. 

Gripa, boală infecțioasă extrem de contagioasă, deși de multe ori subestimată, este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană, provocând 15.000-70.000 de decese pe an. În România, au fost raportate 3.900 de cazuri de gripă confirmată de laborator și au fost înregistrate 97 de decese de la începutul sezonului gripal 2022-2023. Până la data de 21.05.2023 s-au  vaccinat antigripal 1.486.600 de persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.  

Virusul COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit foarte rapid, cauzând la nivel mondial, până în data de 17 mai 2023, 766.440.796 de cazuri și 6.932.591 de decese. Pe teritoriul României, în anii 2020 și 2021, au fost înregistrate 1.813.823 de cazuri și 58.971 de decese, precizează un comunicat al Ministerului Sănătății. 

Deși vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, procentul de vaccinare în România este sub ținta recomandată de 75 % pentru vârstnici, arată același comunicat.  Măsura vaccinării este și mai importantă deoarece infecția concomitentă virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluție severă, în special la grupele populaționale vulnerabile:  

  • copii cu vârsta cuprinsă între șase luni și trei ani;  
  • gravide;  
  • persoane care au depășit vârsta de 65 de ani;  
  • persoane cu afecțiuni medicale cronice – pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;  
  • cadre medicale;  
  • persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt. 

Aceștia sunt sfătuiți să se adreseze medicului de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripală gratuită. 

Articole similare

Back to top button