Numărul persoanelor care s-au vaccinat antigripal până în acest moment, la Brăila, este la jumătate față de numărul vaccinărilor înregistrate în anii trecuți. Este vorba despre 19.149 de persoane. Anunțul a fost făcut de dr. Gabriel Vasile Ștefan Ciochină, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din Brăila, în ședința Comisiei de Dialog Social a județului Brăila de marți, 5 martie.
Directorul DSP explică acest interes scăzut pentru vaccinarea antigripală prin noua modalitate de obținere a vaccinului, mai greoaie. Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, vaccinul antigripal nu a mai fost distribuit în cabinetele medicilor de familie, ci în farmacii, de unde doritorii îl pot obține gratuit, pe baza prescripției de la medicul de familie, urmând să se întoarcă la cabinet pentru administrarea serului.
Vaccinarea antigripală, cea mai eficientă formă de prevenire a gripei
Le amintim cititorilor noștri că vaccinarea antigripală este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei. Ideal este ca vaccinul să fie distribuit înainte de începeerea sezonului gripal, așadar în lunile octombrie-noiembrie. Însă vaccinarea aduce beneficii chiar și mai târziu, spre sfârșitul sezonului.
În fiecare an, gripa afectează între 5 și 15 % din populație. Este o boală cu evoluție potențial severă, mai ales la vârstnici. Vaccinul protejează tocmai împotriva acestor forme severe. Vaccinul antigripal presupune injectarea cu o cantitate mica de virus gripal inactiv. Ca raspuns la aceasta, sistemul imunitar al corpului produce proteine numite anticorpi, pentru a ajuta la combaterea a ceea ce crede că este o infecție. Crește astfel imunitatea, scăzând riscul de a contracta virusul. După vaccinare, există un risc scăzut de a face boala, dar în forma sa mai ușoară.
Vaccinul poate avea și reacții adverse, care nu trebuie confundate cu boala în sine. Acestea sunt trecătoare și de mică intensitate: reacții locale sau stare subfebrilă, ușoare dureri de cap, dureri musculare, greață, oboseală.
Vaccinul antigripal nu protejează împotriva altor tipuri de virusuri respiratorii.