Vești bune pentru românii care au lucrat în Italia

Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid, anunță un comunicat de presă al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. 

 Ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit zilele acestea la Luxemburg cu omoloaga sa din Italia, Marina Elvira Calderone – ministru al Muncii și Politicilor Sociale. Ministrul român a semnalat faptul că recunoașterea drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia se desfășoară extrem de greoi în prezent, putând ajunge până la o durată de trei ani. 

 În urma întrevederii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri pentru o rezolvare mai rapidă a situației. Zece funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români. În acest fel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).         

 „Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO (The Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council-n.r.), pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu. 

 În Italia sunt, în prezent, peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000. INPS Terni gestionează, ca Pol de Competență, cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române.