Joi, 12 septembrie, Partidul Național Conservator Român (PNCR) a organizat o conferință de presă la care europarlamentarul Cristian Terheș, președintele partidului, a anunțat cu entuziasm venirea în echipă a fostului premier Viorica Dăncilă. Evenimentul marchează o mișcare strategică importantă pe scena politică din România, care vizează atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare din toamna acestui an. Această colaborare între Dăncilă și Terheș are potențialul de a schimba dinamica electorală, în special în ceea ce privește formațiunile conservatoare și social-democrate.
Dăncilă, care a fost prima femeie prim-ministru a României, a decis să se alăture PNCR după o lungă perioadă de reflecție asupra propriei cariere politice și a direcției Partidului Social Democrat (PSD), formațiune pe care a condus-o în trecut. Venirea ei în PNCR este văzută ca o „lovitură” importantă pentru partid, dar și ca un semnal clar că scena politică românească trece printr-o transformare majoră.
Consolidarea unui pol conservator: Fuziunile PNCR cu alte partide
Cristian Terheș, candidat la Președinția României din partea PNCR, a subliniat în cadrul conferinței de presă că venirea Vioricăi Dăncilă face parte dintr-o strategie mai amplă de consolidare a unui pol conservator puternic în România. „Dorim să atragem în jurul nostru oameni care au demonstrat că au reprezentat România cu demnitate. Proiectul nostru politic este dedicat celor care vor să construiască o Românie puternică, conservatoare și orientată către valorile tradiționale,” a declarat Terheș.
PNCR a anunțat, de asemenea, fuziuni cu alte partide conservatoare, precum Alternativa Dreaptă și Alianța Renașterea Națională, cu scopul de a avea liste complete la alegerile parlamentare. Terheș a făcut apel la „cei credincioși națiunii” să se alăture proiectului PNCR, subliniind că fuziunea cu cele două partide s-a finalizat deja, iar documentele urmează să fie depuse la instanță. „Mai avem discuții exploratorii și cu alte partide, unele chiar înaintate, pe care le vom anunța în perioada următoare”, a precizat el, semnalând că PNCR continuă să fie deschis colaborărilor cu alte forțe politice care împărtășesc aceleași valori conservatoare.
Referindu-se la alianțele trecute ale partidului, Terheș a clarificat că protocolul cu AUR, încheiat la alegerile europarlamentare, a vizat doar acel scrutin. El a subliniat că PNCR va candida la alegerile parlamentare cu propriile liste și că „nu mai avem o relație politică cu AUR”. Astfel, PNCR se distanțează de alianțele anterioare și se pregătește să joace un rol central în consolidarea unei noi alianțe conservatoare.
Viorica Dăncilă: De la PSD la PNCR, o decizie pentru viitorul politic al României
În cadrul conferinței, Viorica Dăncilă a fost întrebată despre motivele care au determinat-o să părăsească PSD și să se alăture PNCR. Fostul premier a răspuns cu sinceritate, afirmând că nu se mai regăsește în valorile și direcția actualei conduceri a PSD. „Nu mă regăsesc în PSD cu actuala conducere. Oameni aflați azi la conducerea partidului m-au trădat pentru a ocupa niște posturi, nu pentru că ar vrea binele acestei țări. Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis au fost cei care au creionat trecerea moțiunii de cenzură în 2019”, a declarat Dăncilă.
Fostul premier a adăugat că nu consideră această mișcare ca o trădare a PSD, subliniind că adevărata trădare a venit din partea actualilor lideri ai partidului, care i-au îndepărtat pe „adevărații pesediști”. Dăncilă și-a exprimat speranța că foștii colegi din PSD care nu se mai regăsesc în linia actuală a partidului i se vor alătura în PNCR, formând o mișcare politică puternică și coerentă pentru viitorul României.
Viorica Dăncilă a criticat deciziile economice ale conducerii PSD, acuzând lipsa unui program de guvernare clar și împrumuturile continue ale statului. Ea a declarat: „Nu pot să merg alături de o conducere care nu oferă predictibilitate și care împrumută țara fără o direcție economică clară”.
Totodată, Dăncilă a subliniat că viziunea sa politică pune accent pe familie, educație și stabilitate economică, valori pe care intenționează să le promoveze în cadrul PNCR.
În plus, ea a dorit să clarifice contribuția sa în calitate de premier, afirmând: „Am fost singurul premier care a redus cu 3% din PIB datoria publică”. Dăncilă a continuat, oferind comparații între situația de la finalul mandatului său și situația actuală: „În 2019, când am plecat de la guvernare, datoria publică a României era de 373 miliarde lei (…) Astăzi, în 5 ani de zile, ne apropiem de 900 miliarde de lei! În 5 ani au îndatorat țara (n.n. PSD și PNL) mai mult decât în 30 de ani (n.n. din 1989 – 2019)”.
Un nou capitol politic pentru România
Alianța dintre Cristian Terheș și Viorica Dăncilă marchează începutul unei noi etape în politica românească, în special în sfera conservatoare. Terheș a declarat că, deși nu s-a discutat încă despre un tandem oficial președinte-premier, el consideră că Dăncilă ar fi „un premier extraordinar pentru România”. Partidul își propune să construiască o platformă națională în jurul PNCR, care să atragă nu doar alte forțe politice, ci și oameni care nu au mai făcut politică, dar care își doresc o schimbare pentru România.
Această mutare surprinzătoare a Vioricăi Dăncilă către PNCR este văzută de analiști ca o lovitură serioasă dată Partidului Social Democrat, care ar putea pierde o parte semnificativă a electoratului. Pe de altă parte, PNCR și-a întărit poziția pe scena politică, atrăgând nu doar personalități politice, ci și partide de orientare conservatoare, cu scopul de a oferi o alternativă solidă la alegerile ce urmează.
Conferința de presă poate fi urmărită integral pe canalul de YouTube @MonitorulBR.
Această colaborare dintre Dăncilă și Terheș reprezintă nu doar o realiniere politică importantă, ci și o provocare majoră pentru partidele tradiționale, în special PSD, care se confruntă cu o pierdere de popularitate și lideri cheie.