În urmă cu câteva zile, avertizam brăilenii în legătură cu infectarea cu virusul West Nile din Galați. Prin comunicatul de presă nr. 40/04.09.2023, au fost confirmate primele două cazuri de meningită cu virus West Nile pe raza județului Brăila.
Instituția Prefectului Brăila a fost informată de Direcția de Sănătate Publică Brăila despre aceste două cazuri, fiind primele confirmate în județ.
Primul pacient are 67 de ani și a fost internat la data de 21.08 la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Brăila. Acesta este domiciliat în localitatea Gemenele. Forma de meningită cu care s-a prezentat la urgențe a avut o evoluție favorabilă, ceea ce i-a permis să fie externat la data de 30.08.
Al doilea pacient, în vârstă de 60 de ani, a fost internat pe 26.08 la Secția de Neurologie a Spitalului Clinic Brăila. Diagnosticul acestui pacient este hemipareză dreaptă. Pe 28.08 a fost transferat la secția de Boli Infecțioase având o formă severă determinată de virusul West Nile. Pacientul în vârstă de 60 de ani este domiciliat în localitatea Olăneasca, zonă unde a fost expus la acest virus.
Direcția de Sănătate Publică Brăila recomandă cetățenilor o listă de precauții pentru a evita infestarea cu West Nile:
- purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșim seara din locuințe sau ieșim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit;
- utilizarea de substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părțile descoperite ale corpului;
- împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (plase protecție la ferestre/ uși);
- utilizarea de substanțe insecticide în locuință și în jurul locuinței;
- utilizarea în locuință a aerului condiționat;
- utilizarea plaselor împotriva țânțarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menționate anterior sau dacă dormiți în aer liber;
- acoperirea pătuțului copilului sau căruciorului cu plase împotriva țânțarilor.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la 80% dintre cazurile de infecție cu virusul West Nile la om nu există simptome. Doar 20% dintre cazuri dezvoltă febra virusului în formă moderată sau severă. Cei care au un risc crescut de a dezvolta boala neuroinvazivă West Nile sunt persoanele vârstnice și cei cu o imunitate scăzută. Până în acest moment, cazurile din județele Brăila și Galați au avut victime cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Cu toate acestea, îndemnăm fiecăre cetățean să țină cont de recomandările DSP Brăila.