
Voucher pentru cei care au suferit din cauza unor infracțiuni cu violență
Puțini sunt cei care știu că, dacă au avut de suferit din cauza unor infracțiuni comise cu violență, au dreptul de a primi o compensație din partea statului. Mai exact, aceștia pot primi un voucher cu ajutorul căruia își pot cumpăra hrană, medicamente sau își pot asigura transportul.
Încă de anul trecut a intrat în vigoare actul normative care stabilește faptul că victimele unor infracțiuni cu violență sau familiile lor, după caz, au dreptul la o compensație financiară echivalentă cu maxim cinci salarii minime brute pe economie. Acestă compensație este destinată acoperirii nevoilor de moment, fie că este Sumele sunt acordate în cel mult 72 de ore de la momentul în care victima este îndrumată către Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor, iar această compensație poate fi primită, la cerere, de către victimelor tentativelor de omor, a infracțiunilor de vătămare corporală, viol, act sexual cu un minorsau agesiune sexuală, trafic de persoane sau de minori, terorism sau orice altă infracțiune comisă cu violență. Mai mult, nu doar victimele infracțiunilor comise cu violență pot avea parte de acest voucher, ci și respectiv soțul, copiii ori persoanele aflate în întreținerea victimelor care ar fi decedat din cauza acelor fapte reprobabile.
Acest sprijin se acordă în anumite condiții
Acest sprijin se acordă însă numai dacă se îndeplinesc anumite condiții, și anume: infracțiunea cu violență a fost comisă pe teritoriul României, iar victima este un cetățean român; un cetățean străin ori apatrid care locuiește legal în România; cetățean al unui stat UE aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracțiunii; cetățean străin sau apatrid cu reședința într-un stat UE, dar care se ală legal pe teritoriul României în momentul comiterii faptei.
Sprijinul trevuie văzut ca un avans din compensațiile financiare la care au dreptul victimele actelor de violență și poate fi utilizat pentru acoperirea nevoilor urgente, iar în prezent valoarea este de 18.500 de lei.
Pentru obținerea voucherului, victima trebuie să depună o cerere la Tribunalul pe raza căruia are domiciliu
„Victimele nu sunt singure și trebuie să știe asta. Acestea pot beneficia de un cuantum maxim de 5 salarii minime brute, respectiv suma de 18.500 lei. Pentru aceasta, este necesar ca victima să depună o cerere la Tribunalul de unde are domiciliu, prin care să solicite un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.”, a precizat Alina Gorghiu, ministra liberală a Justiției.
Beneficiarii acestui ajutor îl primesc ajutorul sub forma unui voucher, pe suport electronic, bilete de hârtie sau instrument virtual, cu o valabilitate de 90 de zile de la data emiterii. Ajutorul este destinat cheltuielillor legate de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, de igienă și de uz personal. Voucherele nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele cărora le sunt destinate, iar în caz contrar, se riscă amenzi mari, care merg și până la 10.000 de lei. Este sancționată solicitarea sau schimbara voucherelor pentru numerar cu amendă de până la 20.000 de lei. În schimb, vânzarea acestor vouchere pentru o fracțiune din valoare sau pentru alte bunuri și servicii decât cele stabilite prin lege atrage după sine o amendă care poate ajunge chiar și până la 30.000 de lei.