Weekend cu spectacole de comedie la Teatrul Maria Filotti



Teatrul „Maria Filotti” (TMF) a programat pentru acest final de săptămână două spectacole, „Falsa servitoare” și „Când apare copilul”, care pot fi încadrate în genul comediei, dar care – fiecare în parte – abordează aspecte destul de sensibile, complet diferite, subiectele depășind sfera pură a umorului. De altfel, comedia se naște din situațiile în care sunt plasate personajele, din abordările regizorale și din interpretarea actorilor.

Spectacolul „Falsa servitoare” este bazat pe un text clasic al lui Pierre de Marivaux (1688 – 1763) care își păstrează încă prospețimea. Începe cu o cursă după avere, așa cum era obiceiul în acele timpuri printre cei înstăriți, dar evoluează spre dezvoltarea relațiilor de dragoste între protagoniști. Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a pus un accent vizual puternic în acest spectacol. Scena este inundată de roșu – culoarea iubirii în simbolistică, dar și de mult verde – culoarea banilor. O scenografie cu tonuri intense, bine realizată de Andreea Săndulescu. Spectacolul este o comedie prin modul în care este regizată și interpretată, însă textul cuprinde și teme serioase precum falsitatea, misoginismul, avaricia și egoismul. Un personaj, interpretat de Blanca Doba – o actriță foarte tânără care, trebuie să spunem, joacă din ce în ce mai bine, apare în travesti. Din distribuție mai fac parte Corina Borș, Ciprian Chiricheș, Emilian Oprea, Adelin Ilie și Adrian Ștefan.

Spectacolul este programat pentru sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 18:00 și se va juca în sala mare. A avut premiera la deschiderea recentului festival de teatru brăilean.

Teatrul Maria Filotti

„Când apare copilul” de André Roussin, în traducerea lui Andrei Bantaș, este regizat de Laura Moldovan, cu scenografie de Raluca Polea. Așa cum sugerează titlul, piesa gravitează în jurul temei maternității, dar totul este exagerat și adus la extrem: toate personajele din piesă așteaptă un copil. Este o lucrare hilară și tragică în același timp, căci ridică probleme sociale – condiția socială a personajelor cu prejudecățile lor, „gura lumii”, problema vârstei unor personaje, legislația referitoare la avort și multe altele de acest gen. Spectacolul stârnește reflecție și oferă publicului, care vine la teatru nu doar pentru amuzament, subiecte de meditație. Cei care sunt părinți sau urmează să devină vor găsi în acest spectacol aspecte cu care se pot identifica, ceea ce îl face bine structurat, atractiv și captivant.

În distribuție îi regăsim pe Valentin Terente, Ramona Gângă, Dan Moldoveanu, Flori Popa, Emilia Mocanu, Flavia Călin și Adelin Ilie. A avut premiera în septembrie 2022.

Dacă nu mai sunt bilete, e semn că cei care au asistat la cele două piese au avut numai cuvinte de laudă. Dar, fiindcă fac parte din repertoriul TMF, vor putea fi vizionate și în viitor.

Foto:
Armanda Filipine