Zelenski, prima vizită oficială în România



Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a efectuat ieri prima sa vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. 

Zelenski a fost primit cu onoruri militare de omologul său român, pe platoul de ceremonii din fața Palatului Cotroceni. Din delegația preşedintelui Klaus Iohannis au făcut parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, consilierii prezidenţiali Daniela Bârsan, Delia Dinu, Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Cosmin Marinescu, consilierul de stat Sandra Pralong. 

În cadrul întrevederii, cei doi președinți au semnat o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic.  

„L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni. 

Au fost purtate discuții despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România. Nu a fost neglijată nici situația de securitate de la Dunăre. 

„E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre … Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă”, a declarat Zelenski, conform Agerpres. 

Acesta a vorbit şi despre cooperarea trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova. În acest context, şi-a exprimat convingerea că şi Ucraina şi Republica Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. 

Președintele ucrainean și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul acordat de țara noastră de la izbucnirea conflictului din Ucraina: Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a transmis el. 

În cursul zilei de ieri, liderul de la Kiev a avut și o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria și o întrevedere comună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, la Palatul Parlamentului. Înainte de a ajunge la Parlament, preşedintele Ucrainei a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.  

Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacităţii de tranzit prin porturile româneşti. Prim-ministrul a reamintit „preocupările” României privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. El a reluat solicitarea ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”. 

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că România rămâne alături de Ucraina în cea mai grea perioadă din istoria sa recentă, garantând tot sprijinul pe care îl poate oferi pentru ca pacea, drepturile fundamentale şi respectul pentru vieţile omeneşti să primeze.