Brăilenii sunt invitați luni, 15 ianuarie, să celebreze Ziua Culturii Naționale în Grădina Publică, acolo unde este amplasat bustul marelui poet Mihai Eminescu, cel în cinstea căruia se și serbează această zi, așa cum a votat Camera Deputaților, la data de 16 noiembrie 2010.
Manifestările vor începe la ora 10.00, cu un recital de poezie organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila și Primăria Municipiului Brăila. Participanții vor recita din cele mai îndrăgite poezii eminesciene, aducându-i un omagiu marelui poet național. Evenimentul va fi transmis live, pe pagina de facebook Centrul.de.Creatie.Braila.
Tot luni, dar de la ora 12.00, iubitorii de poezie se vor reuni în Grădina Publică la invitația Cercului Militar din Brăila, așa cum o fac an de an, pentru a oferi o floare la statuia poetului, dar și un moment liric emoționant.
Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale deoarece reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Mihai Eminescu – personalitate marcantă a culturii române
Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Cu studii la Viena și Berlin, Eminescu se încadrează în romantismul târziu, temele sale predilecte fiind natura, dragostea, nașterea, moartea, cosmosul și condiția geniului. Este cunoscut mai ales pentru poeziile sale, majoritatea publicate în revista „Convorbiri literare”, dintre care amintim „Revedere”, „Lacul” , „Dorința”, Ciclul Scrisorilor, poemul „Luceafărul”, „Sara pe deal” sau „Floare albastră”. A scris însă și proză, tot de influență romantică, cele mai cunoscute texte epice fiind basmul „Făt-Frumos din lacrimă” și nuvela „Sărmanul Dionis”.
Ceea ce nu știu mulți este că Eminescu a fost și un jurnalist politic redutabil, publicând la cotidianul „Timpul”, organul oficial al conservatorilor. Idealul său politic era conservarea naționalității și întărirea statului național.
Eminescu a murit la 15 iunie 1889, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem, în 1948.