Ziua Europeană a Limbilor, marcată în avans la Bibliotecă



Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită anual la data de 26 septembrie, are anul acesta drept temă „Pacea prin diversitate lingvistică”. La Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, manifestările pentru a marca acest moment au început încă din 23 septembrie și au continuat la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, unde elevii clasei a XI-a D, coordonați de prof. Florentina Poenaru, și cei ai clasei a X-a E, coordonați de prof. Ludmila Crăciun, au participat la o activitate ce a avut ca scop promovarea diversității lingvistice și culturale europene. „Elevii au avut de recunoscut limba în care au fost scrise diferite citate ale unor personalități celebre, au răspuns la întrebări legate de acest eveniment și au tradus, la prima vedere, câteva texte din limbile franceză și engleză”, a menționat coordonatorul activității, Ana-Maria Florică.

Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în fiecare an pe 26 septembrie, începând din 2001. Evenimentul a apărut dintr-o inițiativă ce aparține Consiliului Europei, care dorește în acest fel să atragă atenția elevilor și nu numai asupra importanței învățării limbilor străine, să îi sensibilizeze față de toate limbile vorbite în Europa și să încurajeze învățarea limbilor de-a lungul vieții. Profesorii și formatorii de limbi străine pot folosi Ziua Europeană drept o ocazie pentru a motiva elevii și pentru a comunica informații despre activitatea lor și despre importanța învățării limbilor străine. La rândul lor, aceștia pot afla despre activitățile altor persoane în acest domeniu.

Europa este considerată, pe drept cuvânt, posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 23 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menționăm limbile vorbite de cetățenii provenind din alte țări și de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anului European al Limbilor.