
Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli
Marți, 30 ianuarie, de Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli, poliţişti din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au derulat o activitate preventivă la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” din municipiul Brăila. Alături de aceștia s-au aflat și jandarmi de la Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale.
Au fost purtate discuții cu elevii, aceștia fiind informați în vederea prevenirii şi gestionării situaţiilor de violență la care ar putea fi expuşi în mediul școlar. Nu au fost trecute cu vederea nici consecințele de natură contravențională sau penală ale unor astfel de fapte de violență.
Liceenilor le-au fost prezentate noţiuni generale referitoare la fenomenul delincveței juvenile, la infracţiuni, contravenţii, răspundere penală, pedepse aplicabile minorilor, dar şi fapte penale şi contravenţionale pretabile a fi săvârşite de către minori, fiind o ocazie pentru cei prezenți să înțeleagă consecințele propriilor fapte și cauzele care i-ar influența în comiterea de infracțiuni.
,,Plecatul de acasă nu este o soluție!”
Activitatea a fost și un prilej pentru diseminarea informațiilor despre campania derulată de Poliția Română în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Mercury 360 și Asociația Telefonul Copilului: ,,Plecatul de acasă nu este o soluție!”. Campania a fost inițiată pe fondul creșterii numărului de astfel de cazuri în țara noastră.
Elevii au fost asigurați că sunt protejați de legislația din România, conform căreia interesul superior al copilului va avea prioritate în toate demersurile sau deciziile care privesc copiii. Pentru orice problemă sau dilemă, ei pot suna la Telefonul Copilului, la 116111, linia europeană de asistență pentru copii, disponibilă gratuit din rețelele Orange, Telekom și Vodafone (L-V /10:00 – 20:00), acolo unde specialiști ai organizației îi pot consilia/ îndruma. Se pot adresa și în scris organelor de competență, la 116111@telefonulcopilului.ro sau la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro, în platforma www.116111.ro sau pot ține un jurnal digital al emoțiilor în aplicația mobilă HappyGraff, disponibilă pe dispozitive Android, unde pot beneficia și de consiliere gratuită.