
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată la Colegiul „C. D. Nenițescu”
27 ianuarie reprezintă Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ca urmare a Rezoluției Adunării Generale a Națiunilor Unite din 2005, deoarece acum 80 de ani, la această dată, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, Auschwitz-Birkenau, era eliberat.
La Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, această zi nu a trecut neobservată. În cadrul orelor de istorie, s-au vizionat prezentări PowerPoint și filme tematice pentru a comemora cele 6 milioane de victime. „Deși au trecut 80 de ani, lupta pentru libertate și justiție este permanentă în societatea contemporană. Prin activitățile desfășurate, am dorit să îi onorăm pe cei care au supraviețuit și să facem elevilor cunoscute evenimentele istorice”, au afirmat cadrele didactice organizatoare.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată pe 27 ianuarie în fiecare an, este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite nr. 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia), a fost eliberat de armata sovietică.
Înainte de Rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al președintelui Germaniei, Roman Herzog, la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.