Ziua Minorităților Naționale, sărbătorită la Colegiul Național „Ana Aslan” din Brăila



Inspectoratul Școlar Județean din Brăila, în parteneriat cu Centrul Județean de Excelență din municipiu, a organizat ieri, 18 decembrie, o activitate prilejuită de Ziua Minorităților Naționale. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Colegiului Național „Ana Aslan” din Brăila, începând cu ora 16.00.

Au participat inspectorul școlar general, prof. dr. Cătălin Canciu, inspectorul școlar general adjunct, prof. Cici Bolovan, inspectorul școlar pentru minorități, prof. Raluca Diana Micu, directorul Centrului Județean de Excelență din Brăila, prof. dr. Ștefan Aftodor, profesori, elevi și reprezentanți ai comunității.

Manifestarea s-a dorit a fi o călătorie în istoria și în tezaurul cultural al Brăilei multietnice

„Astăzi nu doar sărbătorim identitatea minorităților, ci și recunoașterea contribuției lor inestimabile la istoria și evoluția noastră colectivă. Prin această activitate subliniem importanța dialogului deschis și a respectului reciproc. Este o chemare la acțiune, pentru a construi poduri între comunități, pentru a răspândi înțelegere și pentru a promova unitatea în diversitate,” a precizat prof. Raluca Diana Micu, inspector școlar pentru minorități.

Prof. dr. Cătălin Canciu, inspector școlar general, a invocat motto-ul Uniunii Europene – „Uniți în diversitate”. „Eu cred că acest motto a fost creat la Brăila. La Brăila, în sec. al XIX-lea, atunci când 10-15 etnii au reușit să creeze o comunitate. O comunitate bogată atât din punct de vedere spiritual, cât și material, o comunitate frumoasă, care ne-a rămas nouă astazi, brăilenilor, și pe care o ducem ca pe o zestre istorică”, a completat inspectorul școlar general.

„V-am invitat astăzi aici ca să vă lăsăm moștenire tradiția conviețuirii armonioase,” a concluzionat inspectorul școlar general adjunct, prof. Cici Bolovan.

655 de ani de la atestarea istorică a Brăilei

Prof. dr. Ștefan Aftodor, profesor de istorie și directorul Centrului Județean de Excelență din Brăila, a amintit că anul acesta se împlinesc 655 de ani de la atestarea istorică a Brăilei, „oraș-port, centru comercial, care unește Orientul cu Europa Centrală și cu Occidentul. Tocmai acest destin extraordinar al Brăilei, comercial, centru al comerțului internațional aproape permanent, a făcut ca Brăila să aibă și această calitate extraordinară, o comunitate multietnică, etno-confesională și care, până la urmă, a marcat destinul excepțional al Brăilei în istorie.” A urmat o trecere în revistă a principalelor momente din istoria Brăilei, de la atestarea documentară până în contemporaneitate, reliefând evoluția minorităților etnice ale urbei, de-a lungul secolelor.

S-au adresat publicului și reprezentanții minorităților etnice din județ: prof. Maria Milea, din partea comunității rușilor lipoveni, prof. Veronica Macri, reprezentanta comunității elene, prof. Maria Gancev – comunitatea bulgară, Costel Decu din partea comunității rome și prof. Nina Brazenko, purtătoarea de cuvânt a unei minorități recente a orașului, cea ucraineană.

Evenimentul s-a încheiat cu momente artistice oferite de fiecare comunitate etnică prezentă. Elevi greci, lipoveni, romi și ucraineni au interpretat colinde sau cântări specifice sărbătorii de Crăciun, în limbile materne.

Toți elevii  care au participat la eveniment au primit cadouri oferite de Inspectoratul Școlar Județean din Brăila.