Ziua Mondială a Inimii

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an pe 29 septembrie, ocazie pentru a informa populația din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, bolile cardiovasculare. Acestea provoacă moartea a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se așteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza bolilor de inimă.

În țara noastră, jumătate dintre decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidența medicilor de familie cu o astfel de afecțiune, ne informează un comunicat al Direcției pentru Sănătate Publică din Brăila.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite. Hipertensiunea arterială este de asemenea o boală cardiovasculară, factor de risc pentru alte afecțiuni cardiace.

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos

Deși se află în topul afecțiunilor cauzatoare de deces, multe dintre bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. Medicii recomandă în acest sens:

– exerciții fizice efectuate regulat;

–  menținerea unui alimentații echilibrate

–  oprirea fumatului;

–  stoparea consumului de alcool;

– efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Institutul Național de Sănătate Publică implementează împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociația Română de Promovarea Sănătății, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România unul dintre cele mai importante proiecte care vizează depistarea și controlul factorilor de risc cardiovascular – „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”. Un număr de 142773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite de acesta până la data de 25 septembrie a anului în curs.

Foto:
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash