Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare este sărbătorită anual în România pe 16 octombrie, transmite Direcția Publică de Sănătate din Brăila. Deși omenirea pare să fi uitat de vremurile când foamea și bolile cauzate de malnutriție făceau ravagii, risipa alimentară rămâne totuși o problemă deloc de neglijat, populația mondială fiind în creștere.
Conform raportului Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2021, risipa alimentară pentru țara noastră a fost de 70Kg/ cap de locuitor/an, estimat ca fiind de 1.353.077 tone/an. Șaptezeci la sută din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul, ne informează Institutul Național de Sănătate Publică.
Aproximativ 33% din totalul alimentelor produse pentru consumul uman sunt irosite la nivel global
La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc. În acest timp, 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.
La nivel mondial, se estimează că 811 milioane de oameni suferă de foame, două miliarde suferă de deficiențe de vitamine și minerale și milioane de copii suferă de diferite forme de subnutriție.
Începând cu anul 2016, Comisia Europeană implementează un Plan de acțiune dedicat pentru a reduce pierderile și risipa de alimente. Dincolo de prevederile legale și de acțiunile preventive organizate de diferite instituții, este la îndemâna noastră, a tuturor, să contribuim la reducerea risipei de alimente printr-o serie de obiceiuri sănătoase.
Iată câteva sfaturi pentru prevenire risipei alimentare:
- Cumpără doar ce îți trebuie! O listă de cumpărături te poate ajuta să eviți cheltuielile impulsive.
- Mănâncă sănătos! O masă hrănitoare nu trebuie neapărat să fie bogată cantitativ sau să conțină ingrediente sofisticate.
- Alege porții mici, astfel încât să nu fii nevoit să arunci ce îți rămâne în farfurie!
- Mănâncă mai multe legume și fructe! Nu le ocoli pe cele imperfecte, de multe ori sunt chiar mai gustoase și mai sănătoase.
- Citește eticheta cu atenție! Unele produse pot fi consumate în siguranță și după data de consum. Data de expirare este cea care arată când nu mai este sigur să consumi acel aliment.
- Nu arunca mâncarea rămasă! Unele resturi pot fi congelate sau folosite la prepararea altor feluri alimentare.
- Folosește resturile alimentare pe post de compost! E un mod sănătos de a îngrășa solul.
- Nu irosi apa! Păstrează solul și apa curate.
- Sprijină producătorii locali de alimente!
- Donează alimentele de care nu mai ai nevoie, pentru a nu le irosi!