Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită anual pe 1 octombrie, începând din 1991, dată stabilită în 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Evenimentul a fost marcat și la Brăila, ca în fiecare an, printr-o serie de acțiuni menite să valorizeze persoanele ajunse la vârsta senectuții și să încurajeze incluziunea socială a acestora și combaterea discriminării.
Primăria municipiului Brăila a premiat cu suma de 1.000 de lei 90 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie. „De data aceasta nu au fost premiate 100 de cupluri, așa cum s-a întâmplat la cele trei festivități anterioare, pentru că s-au înregistrat mai puține solicitări”, ne-a declarat Nicoleta Mihaela Oancea, director executiv al Direcției de Asistență Socială din Brăila.
Vârstnicii găzduiți la cele trei complexuri rezidențiale aflate sub coordonarea Direcției de Asistență Socială Brăila s-au bucurat de cadouri, flori, meniuri festive, activități de relaxare și momente artistice. Ziua a fost marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Lacu Sărat” printr-un moment muzical oferit de Emiliana Bordei, Dănuț Cătălin Zaharia și Teodora Cheleș și taraful de la Penitenciarul Brăila. Vârstnicii găzduiți de Complexul Rezidențial „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” au desfășurat activități socioculturale în colaborare cu Uniunea Județeană a Pensionarilor Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Clubul „Ana Aslan”. Luni, 2 octombrie, elevi din clasa a VI-a B de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, însoțiți de părinți și de profesoarele Gabriela Ion și Valentina Iancu, au oferit daruri dulci, gânduri frumoase și un program artistic pentru vârstnicii din centru. Activitatea a făcut parte din proiectul educațional „Biblioamicii și prietenii”, coordonat de Camelia Aurelia Cherciu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila. Complexul rezidențial „Sf. Maria” a avut ca invitați elevi de la Școala Gimnazială „Ion Băncilă”, Școala Gimnazială Vădeni și de la Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila.
Tot pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Consiliul director al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Ana Aslan” din Brăila a hotărât acordarea unor recompense în valoare de 300 de lei celor cinci membri care au împlinit sau chiar au depășit vârsta de 100 de ani. 14 membri cu o vechime mai mare de 50 de ani în asociație au fost premiați cu suma de 200 de lei, aceeași sumă fiind acordată și altor 83 de membri cu vârsta între 95 și 99 de ani și pensie mai mică de 1.125 de lei, ne-a comunicat președintele asociației, economist Ilie Dudulea. Economistul Traian Popa, membru al Consiliului director al Asociației C.A.R..P „Ana Aslan”, a amintit în cadrul ședinței Comitetului consultativ de dialog civic, că membrii asociației beneficiază de consultații gratuite sau la preț redus la Clinica de Recuperare „Ana Aslan”, unde sunt disponibile servicii medicale de recuperare, dar și două specialități noi: geriatrie-gerontologie și neurologie.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a organizat pentru seniori luni, 2 octombrie, la un moment de poezie și o seară de dans.
La nivel mondial, potrivit ONU, se estimează că populația de peste 60 de ani va ajunge la 1,4 miliarde până în 2030. Uniunea Europeană se confruntă cu o îmbătrânire a populației, prognozându-se că aproape 30 % din cetățeni vor depăși vârsta de 65 de ani până în 2080. Și în România segmentul populației vârstnice înregistrează o tendință accentuată de creștere. Conform raportului Institutului Național de Statistică, de la 1 ianuarie 2021, în țara noastră trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani.
În 1982 s-a elaborat prima dată un Plan internațional de acțiune pentru ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU.
În țara noastră, persoanele vârstnice beneficiază de măsuri de protecție socială susținute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrânețe prin pensii şi de măsuri de asistență socială pentru situații de dificultate sau vulnerabilitate individuală. Persoanele vârstnice dependente beneficiază, conform Legii nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare, de servicii sociale de îngrijire şi asistență acordate la domiciliu, în centre de zi şi centre rezidențiale.