Ministerul Energiei va lansa pe 01 februarie, ora 12.00, în platforma MYSMIS un apel de 590 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare.
Potrivit unui anunt făcut joi, 11 ianuarie pe Facebook de către ministrul energiei, Sebastian Burduja, acest grant se adresează tuturor municipalităților care doresc să investească în rețelele vechi de zeci de ani, fapt ce va conduce, în primul rând, la reducerea facturilor la întreținere pentru sute de mii de români și va asigura condiții normale de locuit în special în sezonul rece.
Reamintim faptul că o avarie produsă marți în București a lăsat fără apă caldă și căldură aproximativ 1.000 de blocuri din sectorul 1 și parțial din sectoarele 2, 5 și 6. Această situație este însă frecvent întâlnită și în țară, nu doar în Capitală, când avarii importante la sistemele existente- vechi și nemodernizate- lasă în toiul iernii în frig și fără apă caldă zeci de mii de oameni.
Din cauza că majoritatea se întâmplă în sezonul rece, avariile se rezolvă parțial, practic sunt doar cârpite țevile vechi de peste 40 de ani, neexistând nici timp și nici bani pentru o investiție de la zero.
Cum s-a ajuns aici?
Înainte de Revoluție, în țara noastră funcționau peste 300 de sisteme de alimentare centralizată cu energie termică (SACET). Chiar și micile orașe dețineau astfel de sisteme, cu capacități de producție și rețele mici de conducte subterane.
Dacă până în 1997, doar 8 dintre cele 315 sisteme și-au încetat activitatea, a urmat declinul pronunțat. În următorii șase ani, mai exact până în 2003, deja se închiseseră 120 de SACET-uri. Mai mult decât o treime din sistemele pe care le România le avea în funcțiune înainte de Revoluție. Declinul a continuat, astfel încât, în urmă cu doi ani, România mai avea active până în 50 de astfel de sisteme de termoficare.
Însă, chiar și în orașele unde există încă sisteme centralizate de termoficare, clienții au ales să se debranșeze.
Dacă în București, peste 560.000 de apartamente sunt legate de sistemul centralizat de termoficare, cu un grad de conectare al populației de aproximativ 90%, în Galați, spre exemplu, doar 6 % din populație mai este racordată în acest moment la acest sistem.