A murit Rona Hartner

Îndrăgita actriță Rona Hartner a plecat astăzi dintre noi, la vârsta de 50 de ani. Ieri, sora sa, Rinda Hartner, anunța pe pagina de Facebook a actriței că aceasta își trăiește ultimele clipe: „Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el.”

În urmă cu câteva luni, vedeta a anunțat că a fost diagnosticată cu cancer la plămâni în stadiul IV, cu metastaze pe creier. Actrița era totuși optimistă și declara atunci că tratamentul cu citostatice își face efectul, deși medicii îi recomandaseră să își facă testamentul. Punea boala pe seama stresului puternic din ultimul an, nefiind fumătoare.

În urmă cu trei ani, Rona ieșise învingătoare în lupta cu o altă formă de cancer, cel de colon. De data aceasta, boala i-a fost fatală, tumorile nefiind operabile.

Rona Hartner a fost o actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră română de origine germană, stabilită în Franța

Rona Hartner s-a născut pe 9 martie 1973, la București, fiică a unui inginer proiectant și a unei economiste.  De origine germană pe linie paternă, a urmat cursurile Școlii Germane din București. A studiat apoi la Școala de Muzică „Titu Maiorescu” și la Academia de Teatru și Film din București.

În 1996, a primit rolul principal în filmul „Gadjo dilo” – „Străinul nebun”, care s-a filmat în România, fiind recompensată pentru acest rol cu Leopardul de aur, Premiul special pentru interpretare la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. În același an, a jucat în coproducția franco-română „Asfalt Tango”, regizată de Nae Caranfil.

În 1997, actrița s-a stabilit în Franța. A fost căsătorită cu actorul argentinian Rocco Sedano, tatăl fetei sale, unicul copil al actriței. Al doilea soț al actriței a fost Herve Camilleri, de care a divorțat în martie 2021.

Rona Hartner este cunoscută și ca solistă, din discografia sa amintind Rona Hartner & David Lynch – „You’re More Than That” (2002), Rona Hartner / DJ Click – „Boum Ba Clash” (2005) și  „The Balkanik Gospel” (2015).

Foto:
Facebook-Rona Hartner