Conferința Națională ,,Comunismul Românesc’’

Ieri, 22 noiembrie, la Palatul Victoria, a avut loc deschiderea celei de-a XII-a ediții a Conferinței Naționale ,,Comunismul Românesc’’. 

Acest eveniment  are ca scop să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria comunismului românesc. Specialiștii din țară, dar și din străinătate, sunt invitați să propună comunicări care să trateze într-un cadru cât mai larg istoria comunismului românesc. 

În deschiderea conferinței, premierul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că este important să cunoaștem trecutul istoric pentru a crea o societate democratică. Trebuie să educăm tinerele generații pentru a înțelege trecutul, pentru a face diferența între fake-news și adevăr, pentru a conștientiza riscurile extremismului și discursului instigator la ură. Prin educație nu vom repeta greșelile trecutului. 

 „Pe lângă datoria morală pe care o avem față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului și de a promova adevărul istoric. Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist și despre consecințele acestuia, în vederea dezvoltării conștiinței democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată. Este necesar să protejăm drepturile și libertățile fundamentale mai ales în actualul context, marcat de provocări și de o intensificare a tendințelor  extremiste, xenofobe și rasiste. În urmă cu 33 de ani, mulți români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărți își doresc, că pot alege cu cine să voteze sau pur și simplu că își pot exprima liber opinia. În zilele noastre, libertatea este considerată o componentă firească a existenței noastre, pe care trebuie, însă, să o protejăm constant”, a mai afirmat Marcel Ciolacu în mesajul său. 

Deschiderea Conferinței Naționale ,,Comunismul Românesc’’ a avut loc la Palatul Victoria, în prezența șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a președintelui Colegiului CNSAS, dr. Constantin Buchet, a prorectorului Universității  București, prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis,  și a președintelui executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prof. univ. dr. Florin – Daniel Șandru. Evenimentul a fost moderat de Victor Sămărtinean, expert IICCMER. 

Foto:
IICCMER