Adăpost de noapte pentru oamenii străzii

Sezonul rece se apropie, făcând și mai dificil traiul celor fără adăpost. Deja îi vedem prin autobuze, în serile reci, sau la intrarea în magazinele alimentare, dis-de-dimineață. Sunt și cetățeni pe care prezența acestora sau a adăposturilor improvizate lângă scările și sub balcoanele blocurilor îi îngrijorează. Se tem pentru siguranța lor sau a copiilor, fiind cunoscute cazurile în care oamenii străzii au devenit violenți, mai ales sub influența alcoolului.  

Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila pune la dispoziția acestor persoane un spațiu de cazare, însă doar pentru perioada nopții, în intervalul 19.00-07.00. Este vorba despre Adăpostul de Noapte situat în cartierul Vidin, pe Calea Galați, nr. 346, în corpul C al căminului C1. Adăpostul are o capacitate de 150 de locuri, în momentul de față găzduind pe timp de noapte 45 de beneficiari. În perioadele cu temperaturi extreme, confirmate prin avertizări de Administrația Națională de Meteorologie, asistații adăpostului și persoanele care trăiesc pe stradă vor putea beneficia de cazare în adăpostul din Vidin 24 de ore din 24. 

În perioada următoare, DAS Brăila va derula acțiuni pentru identificarea persoanelor fără adăpost din municipiu, în vederea asigurării cazării și a serviciilor de strictă necesitate. Se pare că unii refuză însă cazarea, așa cum a declarat edilul Marian Dragomir în ședința Consiliului prefectural de joi, 19 octombrie: „În ceea ce îi privește pe acești oameni, avem toată disponbilitatea în a a le asigura masa caldă și cazarea gratuită, dar și ei trebuie să respecte niște reguli ale conviețuirii. Nu mai sunt foarte multe cazuri cu cei violenți în această situație, doar că, repet, pentru a treia oară la această ședință, refuză să se spele majoritatea și consideră că le interzicem drepturile când le interzicem să consume alcool în spațiile pe care noi le punem la dispoziție gratuit.” 

Foto:
Unsplash