Mediul antreprenorial din România s-ar putea confrunta în următorii ani cu mari probleme în zona de transfer generaţional, spun specialiștii, care avertizează că multe companii, mai ales locale, vor ajunge în etapa preluării lor de către moștenitori (pregătiți sau nu), ceea ce va aduce schimbări majore în relaţiile de afaceri.
ANTREPRENORUL: CĂTRE VÂNZARE SAU TRECEREA LA GENERAȚIA URMĂTOARE
Nu e de mirare că un seminar interactiv cu tema ANTREPRENORUL: CĂTRE VÂNZARE SAU TRECEREA LA GENERAȚIA URMĂTOARE a fost organizat la jumătatea lunii martie de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila și s-a bucurat de un real succes printre antreprenori. Evenimentul a fost găzduit de Regal Events & Ballroom și a beneficiat de invitați de marcă: profesorul Mișu Negrițoiu, fost ministru secretar de stat, CEO la ING, actualmente profesor la Facultatea de Relații Internaționale din București, Andreea Cosmănescu – consultant fiscal, Radu Diaconu și Dragoș Radu, avocați de tranzacții.
„Mă leagă multe lucruri de Brăila, am venit de multe ori să stau de vorbă cu antreprenorii zonei. Împrejurările istorice au făcut să am de-a lungul vremii de-a face cu acest oraș și mi-a făcut mare plăcere să revin, în prezent, să văd cum a evoluat. Mi se confirmă, astfel, așteptările optimiste că și acest oraș de la Dunăre s-a dezvoltat în pas cu țara”, a spus, în deschidere, Mișu Negrițoiu, care a oferit o perspectivă globalistă asupra subiectului.
În cadrul discuției, moderate de Ștefan Fusea, președintele CCIA Brăila, s-au punctat provocările și oportunitățile cu care se confruntă antreprenorii în procesul de vânzare a afacerii sau de transfer către generația următoare. S-a subliniat faptul că un succesor bine pregătit poate face diferenţa între un business care va creşte şi după ce fondatorii vor dispărea sau va da faliment.
TRANZIȚIA DE LA O GENERAȚIE LA ALTA A BUSINESS-ULUI SE FACE ÎNTR-O CREȘTERE FIREASCĂ
„Când lucrurile merg bine, când tranziția de la o generație la alta a business-ului se face lin, se merge într-o creștere firească. În ziua de azi, însă, copiii nu mai preiau afacerea părinților, fie că nu vor – au alte preocupări – fie că nu pot sau nu sunt lăsați. În România, o planificare a averii pe mai multe generații nu este posibilă, pentru că nu permite legea. Nu e normal nici să-ți dezmoștenești copilul, dar nici să-i planifici viața și afacerea pe următorii 40 de ani.
Și atunci, apare și la noi ceea ce în Occident se folosește frecvent: conceptul de Family Office – Consiliul de Familie. Practic, se angajează niște profesioniști care administrează afacerea respectivă, astfel încât cei care vin după aceea, indiferent dacă au sau nu porniri antreprenoriale, să beneficieze de pe urma eforturilor bunicilor lor. Aceste Family Office-uri au apărut și la noi. Ce te faci, însă, dacă nu poți da mai departe afacerea pe care ai construit-o o viață întreagă? La o extremă, o vinzi unui investitor strategic. Într-o variantă intermediară, apelezi la un fond de investiții, care aduce cu sine și capitalizare și know-how, adică specialiștii necesari să ajute businessul,” a explicat Radu Diaconu, avocat de tranzacții.
Pentru cei peste 50 de participanți din partea firmelor membre CCIA Brăila şi a altor instituţii au fost prezentate, în cadrul întâlnirii, și câteva studii de caz cu antreprenori care au reușit să navigheze cu succes prin hățișul legislativ al transferului sau vânzării unei afaceri.