ActualitateAdministratieInternaționalNațional

Aproape 19.000 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, pentru alegerile prezidențiale din 2025, vor fi organizate 18.979 de secții de votare pe întreg teritoriul României. Această măsură are ca scop asigurarea unui proces electoral eficient și accesibil pentru toți cetățenii cu drept de vot.

AEP administrează Registrul secțiilor de votare, o bază de date centralizată care conține informații despre delimitarea, numerotarea, sediile și dotările fiecărei secții. Lista completă a secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul oficial al instituției, oferind cetățenilor posibilitatea de a verifica secția de vot la care sunt arondați, în funcție de domiciliu sau reședință.

Numerotarea secțiilor de votare se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 208/2015. La nivelul fiecărui județ și al municipiului București, secțiile sunt numerotate începând cu localitatea reședință de județ și continuând cu municipiile, orașele și comunele, în ordinea alfabetică. În municipiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale, numerotarea respectă ordinea acestora, ceea ce asigură o organizare clară și coerentă a procesului electoral.

Alegerile prezidențiale din 2025 sunt programate pentru datele de 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur, dacă va fi necesar). În cursă s-au înscris 11 candidați, reprezentând diverse formațiuni politice și orientări ideologice. Printre aceștia se numără George Simion, liderul AUR, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și conservatoare, Crin Antonescu, fost președinte al Senatului și al Partidului Național Liberal, Elena Lasconi, primar al municipiului Câmpulung Muscel, Cristian Terheș, europarlamentar activ în sfera discursurilor conservatoare, Lavinia Șandru, jurnalistă și fost politician, Victor Ponta, fost prim-ministru și lider al Pro România, Sebastian Constantin Popescu, profesor și om politic, Silviu Predoiu, fost șef adjunct al Serviciului de Informații Externe, John Ion Banu Muscel, român din diaspora, Daniel Funeriu, fost ministru al educației, și Nicușor Dan, actual primar general al Capitalei.

Prezența unui număr atât de mare de candidați reflectă diversitatea spectrului politic din România și interesul ridicat pentru funcția de președinte. Dezbaterile electorale care vor urma se anunță intense, cu teme precum justiția, educația, economia, politica externă și siguranța națională în prim-plan. Autoritățile încurajează cetățenii să se informeze din timp și să participe activ la procesul electoral, consultând lista secțiilor de votare și datele-cheie ale scrutinului.

Foto:
pjedrzejczyk/Pixabay

Articole similare

Back to top button