Aproximativ jumătate dintre apelurile efectuate la 112 nu sunt urgențe



Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a menționat, printr-un comunicat de presă, că aproximativ jumătate dintre apelurile efectuate către numărul unic 112 nu reprezintă urgențe, ceea ce face ca persoanele care au cu adevărat nevoie de ajutor să fie în pericol.

Expresia „fiecare minut contează” chiar este reală în acest caz, iar pentru a face diferența dintre o situație care poate fi controlată și o adevărată tragedie, echipajele de poliție, pompieri sau de ambulanță trebuie să intervină cât mai repede. Totul devine mult mai grav atunci când liniile operatorilor STS sunt ocupate de tineri care fac farse pentru a urma anumite provocări de pe rețelele de socializare. Pe această cale, STS le reamintește românilor că alertările false și apelurile abuzive sunt sancționate conform Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

Prin apel abuziv se înțelege apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca emițătorul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție sau efectuarea de apeluri doar pentru a aduce injurii operatorilor STS. În textul Ordonanței de Urgență menționate mai sus se precizează clar că „apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității”.

În schimb, alertarea falsă constă în apelarea intenționată a Serviciului de Urgență 112 pentru alarmarea sau mobilizarea agențiilor specializate în mod nejustificat. Această „joacă” sau rea-voință se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. Atât în cazul alertării false, cât și al apelurilor abuzive, dacă persoana găsită vinovată săvârșește din nou fapta în interval de un an de la aplicarea sancțiunii, amenda și orele de muncă în folosul comunității se dublează.

La nivelul județului Brăila, în anul 2023 (pe anul în curs datele încă nu au fost oferite publicității), au fost înregistrate 146.458 de apeluri la 112, dintre care 79.412 au fost apeluri non-urgente (54,22%). Asta înseamnă că, de fapt, 67.046 de apeluri au fost urgențe. Din totalul apelurilor la numărul unic de urgență, 43.130 de cazuri au fost transferate către Serviciul de Ambulanță, 26.199 către Poliție, 21.116 către ISU-SMURD, 7.955 către Jandarmerie și 1.403 către alte agenții. În urma centralizării acestor date, s-a stabilit că județul Brăila ocupă locul 9 pe țară la numărul de apeluri la 112 care au reprezentat non-urgențe anul trecut.